ICTY: Suđenje vukovarskoj trojci počinje 4. listopada

SUĐENJE vukovarskoj trojci Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću optuženima za pokolj 264 osobe odvedene iz vukovarske bolnice, započet će 4. listopada, objavio je u utorak Haški sud.

Prema odluci suca Carmela Agiusa tužitelji i obrana iznijet će uvodne riječi 4. i 5. listopada, a tužiteljstvo će dokaze početi izvoditi 10. listopada.

General Mile Mrkšić, zapovjednik I. gardijske brigade JNA i njemu podređeni oficiri Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, optuženi su u studenom 1995. zbog pokolja na farmi Ovčara kraj Vukovara počinjenog 20-21. studenoga 1991., u kojem su ubijena 264 ranjenika i civila odvedena iz Vukovarske bolnice. Mrkšić se predao ICTY u svibnju 2002. a Šljivančanin i Radić uhićeni su u Srbiji 2003.

U veljači je glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte zatražila da se sudski proces održi u Hrvatskoj, gdje je zločin počinjen ili u Srbiji, gdje je pred sud u Beogradu zbog istog zločina već izašlo 17 osoba.

No, 10. lipnja uložila je zahtjev kojim se traži povlačenje prvoga zahtjeva, uz objašnjenje da su se "tijekom nedavnih razgovora sa službenim predstavnicima obiju država pojavili određeni problemi".

Nakon toga suci ICTY-a izvijestili su kako će "u interesu pravde biti najbolje da se proces održi pred sudom u Haagu".

Haški sud je ovog tjedna, nakon trotjedne ljetne stanke, nastavio s radom. Za srijedu je zakazan nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću koji je najavio skoro izvođenje haškog optuženika Vojislava Šešelja, kao jednog od sljedećih svjedoka obrane.

Pročitajte više