ICTY: Suđenje "vukovarskoj trojki" početkom ili sredinom 2005.

HAŠKO suđenje bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženima za ratne zločine u Vukovaru, počet će početkom ili sredinom 2005. godine, najavljeno je u četvrtak na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

"Ne mogu vam reći točan datum, ali predviđa se da bi suđenje moglo početi početkom ili sredinom 2005. godine, ako ne bude poteškoća", rekao je sudac Carmel Agius.

Na poziv suca da kažu imaju li primjedbe na zatvorske uvjete ili problema sa zdravljem, Mrkšić i Radić rekli su da nemaju primjedbi i da se osjećaju dobro, dok je Šljivančanin rekao da se ne osjeća dobro i da bi želio da suđenje što prije počne kako bi "istina izašla na vidjelo".

Mrkšića, Šljivančanina i Radića optužnica tereti za sudjelovanje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" čiji je cilj bio progon Hrvata i drugih nesrba koji su se nalazili u vukovarskoj bolnici nakon pada Vukovara 19. studenoga 1991., odnosno za "istrebljenje i ubojstvo najmanje 264 Hrvata i drugih nesrba uključujući žene i starce", na farmi Ovčara.

Nakon Mrkšićeve predaje u svibnju 2002., ICTY je postupak protiv njega izdvojio, no nakon uhićenja Radića i Šljivančanina u proljeće 2003. odlučeno je da se "vukovarskoj trojki" sudi zajedno, što je 9. veljače ove godine rezultiralo objedinjenom izmijenjenom optužnicom. Sva trojica izjasnila su se da se ne osjećaju krivima po optužnici.

Prema optužnici, snage JNA pod zapovjedanjem Mrkšića, Radića i Šljivančanina su oko 300 zarobljenika izveli iz bolnice i uz zlostavljanje prebacili na farmu Ovčara, gde su ih predale srpskim "teritorijcima" znajući da će ih oni strijeljati.

Optuženi su u osam točaka za progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, istrebljenje, ubojstva i mučenja kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, mučenja, nehumana djela i okrutno postupanje kao kršenje ratnog prava i običaja.

Umirovljeni general JNA Mrkšić, koji je 1995. bio glavni zapovjednik vojske tzv. RSK, ICTY-u se predao 15. svibnja 2002. Pukovnik Šljivančanin uhićen je u akciji srpske policije 13. lipnja 2003. u beogradu, a kapetan Radić uhićen je u Srbiji 21. travnja 2003.

Pročitajte više