ICTY: Svjedoci Strugarove obrane terete admirala Jokića

NA SUĐENJU umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY) u utorak je obrana izvela svog drugog svjedoka koji je rekao da je napad na Dubrovnik naredio admiral Miodrag Jokić, potvrđujući najavljenu strategiju branitelja da se odgovornost optuženog prebaci Jokiću.

Svjedok obrane Milan Pavičić je rekao da je u studenom 1991. admiral Jokić, tada zapovjednik 9. Vojnopomorskog sektora - Boka (9.VPS), naredio napad na Dubrovnik kako bi se spriječila opskrba kopnom hrvatskih snaga koje su branile grad.

"Jokić je 8. studenoga 1991. došao u zapovjedništvo I. bataljuna Trebinjske brigade JNA, koji je bio u sastavu 9.VPS-a, i zapovijedio napad koji je izveden idući dan", rekao je Pavičić.

Strugara (71) optužnica tereti u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno granatiranjem zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991. s položaja II. operativne skupine JNA čiji je bio zapovjednik. Jokić, njegov zamjenik u II. operativnoj skupini, priznao je krivnju po istoj optužnici i osuđen je na sedam godina zatvora. Na suđenju Strugaru bio je krunski svjedok optužbe.

Svjedok Pavičić, Hrvat iz Bileće, 1991. je kao oficir JNA kod Dubrovnika zapovjedao minobacačkom četom I. bataljuna Trebinjske brigade. U sudnici je tvrdio da su njegovi minobacači bili na položajima s kojih nisu imali domet do dubrovačkog Starog grada.

Slobodan Novaković, prvi svjedok kojeg je obrana izvela u ponedjeljak, opisao je gubitke koje je JNA imala 6. prosinca u pokušaju da zauzme tvrđavu na Srđu, nakon čega je, vjerojatno iz osvete, uslijedilo razorno granatiranje Dubrovnika.

Novaković, tada pripadnik Teritorijalne obrane Herceg Novi, je rekao da je 6. prosinca 1991. u bolnici u Trebinju vidio leševe petorice vojnika III. bataljuna Trebinjske brigade JNA, koji su istog dana stradali u napadu na Srđ. Također je sudjelovao u prebacivanje više ranjenih u toj akciji do bolnice u Trebinju.

Vojnici III. bataljuna su mu rekli da ih je nadomak zidina tvrđave Imperijal na Srđu zustavila jaka minobacačka vatra iz Dubrovnika.

Zapovjednik III. bataljuna je bio kapetan Vladimir Kovačević Rambo, optužen zajedno sa Strugarom i Jokićem, kojeg je ICTY nakon dijagnosticiranje psihoze ovoga mjeseca uputio na psihijatrijsko liječenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Svjedok Novaković je kazao kako je zapovjed za napad na Srđ izdao admiral Jokić, jer je i III. bataljun bio u sastavu 9.VPS-a.

Strugarov branitelj Goran Rodić je ranije kazao kako je o napadu odlučeno u izravnoj komunikaciji vojnog vrha JNA s Jokićem, zbog čega je optuženi Strugar bio isključen iz događaja.

Pročitajte više