ICTY: Tužitelji drže da su dokazali krivnju Blagojeviću i Jokiću

TUŽITELJI Haškog suda (ICTY) u srijedu su u završnoj riječi na suđenju bivšim oficirima vojske bosanskih Srba (VRS) Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću ocijenili da su tijekom suđenja uspjeli dokazati njihovu odgovornost za sudjelovanje u masovnim pokoljima više od 7.000 Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice od 13. do 19. srpnja 1995.

Blagojević, bivši zapovjednik Bratunačke brigade VRS, optužen je u šest točaka za sudjelovanje u genocidu, ubojstva, istrebljenje i druge zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja. Drugooptuženi Jokić, zapovjednik inženjerije Zvorničke brigade VRS, nije optužen za genocid, već za ubojstvo, istrebljenje i druge zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja.

Tužitelji su na početku kazali da su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. počinile strašne masakre koji nisu bili tajna operacija niti su skrivani, jer su likvidacije trajale danima.

"Bojnik Jokić je kao dežurni oficir Zvorničke brigade 14. i 15. srpnja kooridinirao dolazak zarobljenika u školu u Petkovcima i određivao koja će mehanizacija biti dovedena za iskop masovnih grobnica u Petkovcima, Orahovcima i ekonomiji Vranjevo", rekao je u završnoj riječi glavni tužitelj u predmetu Peter McCloskey.

Za Blagojevića je, među ostalim, ustvrdio da ne zna je li optuženi bio zao čovjek ali zna da je "slijedio zle naredbe".

"General Ratko Mladić bio je psihopatski ubojica i on je odabrao pukovnika Blagojevića. Blagojević je izvršavao Mladićeve zapovjedi i nije postojao odvojeni zapovjedni lanac", kazao je McCloskey.

Blagojević je uhićen 10. kolovoza 2001., a Jokić se dobrovoljno predao pet dana poslije. Obojica su se izjasnili da nisu krivi.

Suđenje pred raspravnim vijećem kojim predsjedava kineski sudac Liu Daqun, počelo je 14. svibnja 2003., a krunski svjedoci optužbe bili su pokajnici Momir Nikolić i Dragan Obranović, koji su prije bili na istoj optužnici, a nakon priznanja krivnje za progon osuđeni su na 27 i 17 godina zatvora.

Prema neslužbenim izvorima tužiteljstvo će za Blagojevića predložiti kaznu od 32, a za Jokića 15 do 20 godina zatvora.

Obrana, koja će sutra održati završnu riječ, u završnim je podnescima za obojicu zatražila oslobađajuće presude.

Pročitajte više