Ikea želi Hrvatskoj vratiti gotovo 4 milijuna kuna koje je dobila u pandemiji

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

IKEA je na određenim tržištima odlučila vratiti vladama novac koji je od njih dobila u pandemiji kako bi se sačuvala radna mjesta. Prema pisanju Financial Timesa, predstavnici Ikee su se već javili vlastima u Hrvatskoj, Irskoj, Belgiji, Češkoj, Portugalu, Španjolskoj, Rumunjskoj, Srbiji i SAD-u kako bi dogovorili način povrata sredstava u državne proračune.

Članice uprave Tonga Oncu je za medije izjavila kako su sada pametniji nego u veljači i ožujku, kada su očekivali da će pandemija izazvati pad prodaje i do 80 posto, ali da se to u međuvremeno pokazalo pogrešnim.

Ikea: Vlade su nam pomogle tijekom krize

“Pokazalo se da su se mnogi naši kupci odlučili za renoviranje te potražnja nije tako pala”, rekla je Oncu i dodala kako je stav Ikee da su im vlade pomogle tijekom krizne situacije i da su u prilici vratiti ta sredstva. 

Glasnogovornica Ikee je objasnila da im je vrlo važno zadržati dobre odnose s društvima i općim dobrom pa kompanija najavljuje da neće uzimati ni u Njemačkoj državni novac kako bi sačuvala radna mjesta.

Ministarstvo rada: Ikea nam je već uputila dopis u vezi toga

“IKEA Jugoistočna Europa je 5. lipnja 2020. uputila dopis Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskom Zavodu za zapošljavanje o namjeri vraćanja potpore za očuvanje radnih mjesta koju je primila za ožujak i travanj i to za svojih 572 zaposlenika u iznosu od 3.802.300 kn”, odgovorili su nam iz Ministarstva rada na upit o Ikeinom povratu.

Ikea, kojom zapravo upravlja matična tvrtka IIngka, prijavila je dobre poslovne brojke za prošlu godinu: do kolovoza 2019. prihod je u odnosu na 2018. skočio za 5,3 posto, na 39,1 milijardu eura. Zarada je pak u istom periodu narasla s 1,46 milijardi eura na 1,81 milijardu eura.

Pročitajte više