Illy: Campi, Mesić i Drnovšek na putu mira

PREDSJEDNICI Italije, Slovenije i Hrvatske obići će mjesta koja su postala simbolima stradanja ljudi tijekom dvaju totalitarizama, piše danas tršćanski list "Piccolo".

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, hrvatski predsjednik Stipe Mesić i slovenski predsjednik Janez Drnovšek obići će mjesta stradanja Talijana, Hrvata i Slovenaca, fojbu u Basovizzi. rižarnu San Sabbu i mjesto nekadašnjeg logor Gonars, piše danas na prvoj stranici list "Piccolo". List se poziva na izjave predsjednika regije Furlanije-julijske krajine Riccarda Illyja koji je nedavno bio u Zagrebu.

Projekt odavanja počasti žrtvama fašističkog i komunističkog režima dugo se pripremao i razmatra se koje bi bilo najbolje vrijeme za taj događaj. Pretpostavlja se da bi u svibnju 2004. trojica predsjednika zajednički mogli odati počast žrtvama. "Illy je o tome razgovarao s Mesićem i dobio je pozitivni odgovor", piše danas "Piccolo".

U Uredu predsjednika RH potvrdili su da je Illy takvu inicijativu izložio a hrvatski predsjednik je to u načelu prihvatio.

Pročitajte više