Ima li Hrvatska još uvijek Vladu?

DOŠLO je vrijeme da se ozbiljno zapitamo: ima li Hrvatska u ovome trenutku Vladu? Ona kao da ne postoji, zajedno sa svojom predsjednicom Jadrankom Kosor.

Ovih dana guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski oslobodio je šest milijardi kuna za pomoć poduzetnicima, a da o tome uopće nije obavijestio Vladu. Kad su Banski dvori napokon doznali za to, oglasili su se šturim komentarom kako načelno odobravaju taj potez. Kao da ih je netko uopće pitao.

Kosor sve ignorira i svi ignoriraju Kosor

Građanski prosvjedi  trajali su danima i ljudi se počeli okupljali u tisućama, prije nego što se predsjednica Vlade o njima očitovala. Prolaze dani, a ona još uvijek nije demantirala izjavu Vladina glasnogovornika da iza huliganskog nasilja stoji oporba.

Kosor, također, već danima odbija pozive oporbe da se kao premijerka pojavi u Hrvatskom saboru i odgovori na pitanja zastupnika o prosvjedima, pregovorima i izborima. Da stvar bude još gora, na njezin poziv da dođu na konzultacije u Banske dvore odazvale su se tek dvije minorne parlamentarne strančice. Svi ostali idu na Pantovčak. Vladu nitko ne zarezuje ni pet posto.

A kad će pregovori? A kad će izbori?

Osim toga, pregovori s EU nisu završili kad je Vlada očekivala, Hrvatska nije dobila datum kad bi oni mogli biti okončani, dok iz Bruxellesa svakodnevno dolaze pesimistički signali u vezi rokova za pristupanje EU. O svemu tome Vlada se izbjegava očitovati, kao što premijerka ne želi definirati ni kad će biti referendum za EU, ni kad ćemo ići na izbore.

Jedina Kosor je HDZ Kosor

Jedina Jadranka Kosor koju smo ovih dana mogli vidjeti bila je predsjednica HDZ-a. Sa čelnicima pučkih stranaka povela je predizbornu kampanju svoje stranke, na presici u središnjici stranke hvalila se svojim ogromnim postignućima, da bi dan kasnije i Tihomira Purdu upregnula u kola svoje političke promocije.

A gdje je Vlada koja bi trebala voditi državu? Ona faktički ne postoji. Ako i postoji, nitko se na nju ne obazire, poput guvernera HNB-a. Ako ima Vlade, ona ništa ne radi. Ako i radi, nema nikakvog efekta. Ako ima efekta, onda obično nije pozitivan. Pa čemu onda ovo mučenje?

Bolje da Vlada nije znala

Rejting Vlade je tragičan. Možda nikad u povijesti građani nisu imali manje povjerenja u garnituru koja je upravljala zemljom. Rohatinski i grupa poduzetnika na vrlo jasan način pokazali su što misle o Vladi, izvodeći operaciju koja bi se u svakoj normalnoj zemlji smatrala skandalom: da se ulazi u monetarni sustav bez znanja Vlade. Za to se, pak, neformalno koristi neoboriv argument: bolje da Vlada za to nije znala. I to je sukus našeg problema.

Hrvatska u bezvlašću

Hrvatska se našla u bezvlašću. Državom upravlja garnitura koja je svjesna da odlazi i ne pokušava učiniti baš ništa, kako ne bi učinila nešto još gore. Guverner središnje banke vodi neku svoju politiku. Ministar policije vodi neku svoju kampanju. Nitko ne potpisuje ništa u ime države u strahu da ne završe na optužnici Uskoka. Sustav je doslovno paraliziran.

Prije dvije godine Sanader je pobjegao s havariranog broda luđaka, a njegovu nasljednicu sada je stigla nešto drugačija sudbina: ili je svi izbjegavaju ili ona sve izbjegava. Što stvara klimu na rubu anarhije.

Svi čekaju da se dogodi ono neminovno - da Vlada napokon padne - ali nikako da to dočekaju. I čini se kao da je sve stalo - osim propadanja.  

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više