Imaju rok do ponedjeljka u ponoć: Sanaderova obrana se još nije žalila

Foto: FAH/Index

OBRANA bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nije do petka popodne podnijela žalbu na rješenje, kojim im kao jamstvo nisu priznate dvije nekretnine, niti je predložila novo jamstvo u zamjenu za obranu svoga branjenika sa slobode.

Sanaderu je prošli tjedan Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu zagrebačkog županijskog suda u slučaju Fimi medija i odredio jamstvo u zamjenu za obranu sa slobode.

Sanader, međutim do daljnjeg ostaje u istražnom zatvoru pošto je Izvanraspravno vijeće odbilo prijedlog da se kao jamstvo u  iznosu od 12,4 milijuna kuna priznaju dvije nekretnine jer je utvrdilo da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Rok do ponedjeljka u ponoć

Obrana se na tu odluku može žaliti Vrhovnom sudu do ponedjeljka u ponoć, a može sudu ponuditi i novi prijedlog jamčevine, koja bivšem premijeru može osigurati da se od Uskokovih optužbi za korupciju brani sa slobode.

Sanader može jamčiti sudu da dok je pod optužbama neće bježati u gotovom novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama.

Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud vratio je na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Sanader više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskoog Mola, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Pročitajte više