Imigrantska aktivistica deportirana iz SAD

32-GODIŠNJA Elvira Arellano, meksička državljanka i aktivistica za prava ilegalnih imigranata u SAD, je uhićena u Los Angelesu i nekoliko sati kasnije protjerana u Tijuanu u Meksiku.

Arellano je postala cause celebre među ilegalnim imigrantima i borcima za njihova prava u SAD nakon što se prošle godine sklonila u metodističku crkvu u Chicagu, nastojeći izbjeći uhićenje i protjerivanje od strane američkih imigracijskih vlasti.

Arellano je uhićena ispred katoličke crkve u Los Angelesu, gdje je doputovala iz Chicaga. Vlč. Walter Coleman, metodistički pastor koji je bio organizirao njeno skrivanje, tvrdi da je znala da će biti uhićena.

Elvira Arellano je u SAD prvi put došla 1997. godine kao ilegalni imigrant, ali je ubrzo uhićena i vraćena u Meksiko. Nekoliko godina kasnije je ponovno ilegalno prešla granicu te se zaposlila kao čistačica na čikaškom aerodromu O'Hare.

Godine 2002. je uhićena i optužena za lažno korištenje američkog matičnog broja. Nakon četverogodišnje borbe da izbjegne protjerivanje se sklonila u čikaškoj crkvi. Njena borba je izazvala veliku pažnju, jer je tvrdila kako joj cilj nije ostati u SAD, nego sa svojim 8-godišnjim sinom Saulom koji se rodio u SAD te tako posjeduje američko državljanstvo.

Borci za prava ilegalnih imigranata su posljednjih dana pojačali zahtjeve da se prekine sve učestalije racije na ilegalne imigrante prilikom kojih se razdvajaju obitelji.

S druge strane su njeno uhićenje pozdravili predstavnici američkih organizacija koje se zalažu za zaustavljanje ilegalne imigracije. Prema njima je uhićenje došlo prekasno, odnosno vlasti su je trebale tretirati kao svakog drugog prekršitelja zakona, bez obzira na njenu medijsku eksponiranost.

D.A.

Pročitajte više