Ina: Svi su naši radnici na Bliskom istoku apsolutno sigurni

SVI RADNICI na INA-inim postrojenjima, bušotinama i platformama u zemljama Bliskog istoka apsolutno su sigurni, a za malo vjerojatan slučaj eskalacije sukoba izvan granica Iraka dogovorena je i njihova brza evakuacija, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare član Uprave INA-e i izvršni direktor INANaftaplina Željko Belošić.

U Tunisu, Libiji, Egiptu, Siriji, Omanu i Kataru trenutno se nalazi 650 radnika tvrtki INA Grupe, od čega je oko 350 radnika tvrtke Crosco, što hrvatskih što stranih državljana, izvijestio je Belošić koji se s direktorom Crosca Marinom Koceićem prošle noći vratio iz obilaska postrojenja u Siriji i Omanu.

Iako se procjenjuje da mogućnost širenja rata na Siriju ili bilo koju državu u kojima se nalaze radnici INA-e ne postoji, ipak je u suradnji s tamošnjim vlastima razrađen plan za evakuaciju. S jednim je ciparskim brodarom dogovoren brod koji bi u slučaju neposredne opasnosti za oko četiri sata bio u najbližoj luci u Siriju ili Libanonu, a toliko je potrebno i da se svi radnici s postrojenja dopreme do luke, kazao je Belošić.

Brod i autobusi za evakuaciju već su pripravni, opremljeni su hranom i satelitskim telefonima za vezu, čak iako je trenutna situacija na svim lokacijama posve sigurna i mirna i ništa ne upućuje na konfuziju, nesigurnost ili paniku i nitko od radnika nije sam zatražio da ga se vrati iz tih zemalja, dodao je.

Crosco u blizini sirijsko-iračke granice ima tri postrojenja koja rade za domaćeg naručitelja, koji također u suradnji sa sirijskim vojnim vlastima ima razrađen plan postupanja u slučaju opasnosti, no za sada nema nikakvih naznaka problema. Dapače, provode se i redovite smjene radnika, te je dio njih ovih dana upućen u te zemlje, kazao je Koceić.

INA-i ovo nije prvi susret sa ratnim rizikom van domovine, ali do sada niti jedan radnik nije stradao, a Belošić drži da će tako biti i u ovom slučaju.

Jedinu opasnost mogu predstavljati situacije na koje je gotovo nemoguće utjecati - smanjenje sigurnosti zbog izbjegličkog vala, širenje opasnosti zbog upotrebe biološko-kemijskog oružja ili širenja fundamentalizma. Sve te situacije također su razrađene i INA je spremna i za njih, naglasio je Belošić.

(Hina) rub ds

Pročitajte više