Indeksi lagano rastu: Najluđi tjedan u povijesti Wall Streeta završio dosadnim petkom

U POTPUNOSTI u neskladu s ostatkom tjedna, petak je na Wall Streetu protekao prilično mirno. Iza američkih investitora je jedan od najturbulentnijih tjedana u povijesti, u kojem su u prva četiri dana vidjeli sve i svašta, prije svega nevjerojatne amplitude u vrijednosti indeksa.

Jučerašnja akcija u usporedbi s tim izgledala je pomalo dosadno, jer je rast bio skroman i stabilan. Indeks Dow narastao je 126 bodova, što je pozitivan pomak od 1,13 posto, a Nasdaq i S&P su rasli neznatno više od 0.5 posto. Takvi rezultati upućuju na zaključak da su se stvari na svjetskim burzama ipak primirile, a objava četiri zemlje EU da privremeno zabrane short-selling je, čini se, donijela pozitivne rezultate, piše CNN.

Dno smo već dotaknuli, može biti samo bolje

"Bio je to najluđi tjedan koji sam ikad vidio", kazao je mešetar Ted Weisberg koji na Wall Streetu kupuje i prodaje već 43 godine. Sve uzevši u obzir, Dow je tjedan završio s padom od samo 1,5 posto, što je odlično ako se uzme u obzir "crni ponedjeljak" i nešto manje crna srijeda kada su se indeksi rušili kao kule od karata.



Čini se da su, barem trenutno, strahovi među investitorima da Europu očekuje financijska katastrofa, a SAD recesija, rasplinuti. "Teško je za reći, s obzirom na to koliko su prevrtljivi bili tjedni iza nas, ali mislim da smo dotaknuli dno i da može ići samo na bolje", zaključio je Matt King, šef investicija u Bell Investment Advisors.

Pročitajte više