Indija će do 2030. prestići Kinu i postati najmnogoljudnija država svijeta

AKO SE domaći popisivači stanovništva od sutra budu žalili da imaju previše posla, kao utjeha im mogu doći podaci sa zadnjeg popisa stanovništva u Indiji, koje je danas objavio BBC. Indija je za taj posao angažirala 2, 7 milijuna popisivača, koji su morali obići oko 7 tisuća gradova i 600 tisuća sela, za sve je utrošeno 22 milijarde rupija, odnosno 2,6 milijardi kuna!

U deset godina porasli 40 puta više nego Hrvatska ima ljudi

Kako prenosi BBC, zadnji popis pokazuje da bi Indiju do 2030. mogla prstići Kinu i postali najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Broj Indijaca porastao je u zadnjih deset godina za 181 milijun, odnosno novih se Indijaca u desetljeću rodilo 40 puta više nego što Hrvatska ima stanovnika! Indija danas broji 1,21 milijardu žitelja i već se opasno približila Kini gdje živi oko 1,3 milijardi ljudi.

Indijaca sve više, Indijki sve manje

Zadnje indijske statistike pokazuju i jedan morbidan trend: kako su u toj zemlji i dalje učestali pobačaji ženskih fetusa, na 1000 novorođenih Indijaca, dolazi tek 914 Indijki. Vladini službenici su nakon ovih brojki izjavili da će učiniti sve da zaustave opadanje broja žena u čemu, priznaju, dosad nisu uspjeli.

Iako im populacija raste nesmiljenom brzinom, neke statistike pokazuju da indijski prirodni prirast zapravo ide- prema dolje! U zadnjem desetljeću on je iznosio 21,5 posto, a na popisu iz ove godine opao je na 17, 6 posto. I tome usprkos, Kini pušu za vratom.





Pročitajte više