Indija najavila povećanje nuklearnih kapaciteta za 12.000 posto



INDIJA je jučer najavila najveći projekt razvoja nuklearnih elektrana na svijetu, rekavši kako će do 2050. godine pojačati svoj nuklearni kapacitet za zapanjujućih 12,000 posto, čime namjerava stati na kraj nestancima struje, a istodobno smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Premijer Manmohan Singh predviđa kako bi Indija do 2050. godine trebala proizvoditi čak 470 gigavata energije preko nuklearnih elektrana, dok danas proizvodi 3,8 gigavata na svojih 17 reaktora. Ukoliko ostvari cilj, Indija bi premašila najvećeg proizvođača nuklearne energije, SAD, za gotovo pet puta. SAD trenutno proizvodi 100 gigavata nuklearne energije.

Najambiciozniji planovi na svijetu

Indijski planovi ambiciozniji su i od kineskih i od američkih planova za polovicu stoljeća. Kina je dosad imala najambicioznije planove. Namjerava povećati svoju proizvodnju nuklearne energije sa devet na 300 gigavata do 2050. godine.

Indijska nuklearna industrija tako bi postala najveća na svijetu, a istodobno bi zemlja drastično smanjila svoju ovisnost o fosilnim gorivima, ali i uvelike doprinijela globalnom smanjenju emisija stakleničkih plinova, rekao je Singh.

Jučer je također najavljeno kako će Indija dozvoliti dvjema američkim kompanijama gradnju "nuklearnih parkova" u državama Gujarat i Andhra Pradesh, pod egidom velikog bilateralnog dogovora o nuklearnoj energiji. 2005. su Indija i sad dogovorile nuklearnu suradnju, ali je američki Kongres tek prošle godine odobrio plan, po kojemu se skida zabrana kupnje nuklearnog goriva i tehnologije uvedena nakon indijskih testiranja nuklearnih bombi 1974.

Sumnja u uspjeh

Prije dogovora sa SAD-om, Indija je bila postavila cilj proizvodnje oko 270 gigavata nuklearne energije do 2050. Stručnjaci iz nuklearnog sektora kažu kako ovako veliko povećanje nuklearnih kapaciteta nije bez presedana, ali izražavaju sumnje oko toga da bi Indija mogla postići svoj cilj. Kao ključni problem vide nesposobnost i korumpiranost birokracije.

Indija trenutno proizvodi samo oko 150 gigavata struje u cijelosti, što je samo petina kineskih kapaciteta. Potražnja je u prošloj godini premašila proizvodnju za I9,5 posto, a pretpostavlja se da oko 600 milijuna Indijaca još uvijek nije spojeno na nacionalnu strujnu mrežu.

Pročitajte više