Indija obilježava sto godina zaštite jednorogog nosoroga

U INDIJSKOM nacionalnom parku Kaziranga u petak je počelo obilježavanje stogodišnjice uvođenja zaštite posebne vrste jednorogog indijskog nosoroga, kojemu je prijetilo izumiranje.

Britanski kraljevski namjesnik lord Curzon je 1905., na zamolbu supruge odlučio ograditi 60.000 jutara zemljišta u Kazirangi u sjeveroistočnoj indijskoj državi Assam kako bi na tom području zaštićeno živjela zajednica jednorogog indijskog nosoroga.

Postojanje Kazirange je dokaz uspješne priče o zaštiti vrste koja bi najvjerojatnije bila izumrla, a danas, među ostalim, privlači sve više turista u Assam, rekao je ministar okoliša države Assam Pradyut Bordoloi.

U šumama Kazirange 1905. živjelo je manje od dvanaest jednorogih nosoroga, a danas je u nacionalnom parku Kaziranga 1.600 od 2.000 nosoroga koliko ih postoji u svijetu. Rezervat je 1985. godine zaštitio i Unesco.

Kaziranga je stanište i mnogih drugih rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta karakterističnih za to područje, poput divljeg bivola, tigra, nekoliko vrsta jelena i azijskog slona. Ondje živi i oko 500 vrsta ptica.

Stogodišnjica postojanja nacionalnog parka obilježit će se seminarima, filmskim festivalima te sportskim i kulturnim aktivnostima. Na proslavu, koja će trajati tjedan dana doputovali su Curzonov 82-godišnji unuk lord Ravensdale i njegova supruga lady Verity.

Pročitajte više