Indijska tvrtka na aukciji u SAD-u kupila naočale Mahatme Gandija za 1,8 milijuna dolara

NAOČALE i druge stvari mirotvorca Mahatme Gandija prodane su na aukciji u New Yorku za 1,8 milijuna dolara indijskom konglomeratu te će se one vratiti u njegovu domovinu.

Ponuda je uključivala naočale, sandale, sat i tanjur iz kojeg je Gandi pojeo svoj posljednji obrok. Indijska vlada je protestirala zbog ove aukcije tvrdeći kako se stvari trebaju vratiti u domovinu i ne trebaju prodati najboljem ponuditelju.

> Naočale i sandale Mahatme Gandija na aukciji u SAD-u dosegle cijenu od 300 tisuća dolara

I prodavatelj je rekao nakon aukcije da više ne želi prodati stvari, a dodatni problem stvarati će i zabrana koju je donio sud u New Delhiju zbog prodaje ovih stvari. Aukcionar Julien Schaerer je na početku aukcije izjavio kako će stvari biti zadržane još dva tjedna kako bi se vidjelo što će se odlučiti o ovim pritužbama, pišu svjetski mediji.

UB grupa koja je stvari kupila za 1,8 milijuna dolara u Indiji se bavi najrazličitijim gospodarskim granama među koji je zrakoplovstvo, proizvodnja pića, kemikalije, farmaceutska industrija i tehnološke kompanije. Potvrdili su kako će stvari predati indijskoj vladi kako bi ih se izložilo javnosti u New Delhiju.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više