Indijski parlament ukinuo kontroverzne poljoprivredne zakone

INDIJSKI parlament ukinuo je danas tri zakona o deregulaciji poljoprivrednog tržišta, što je ustupak uzgajivačima koji su više od godinu dana prosvjedovali protiv tih spornih zakona. 

Vlada premijera Narendre Modija izvršnom je uredbom, koje su tradicionalno rezervirane samo za izvanredne situacije, donijela poljoprivredne zakone koji su prouzročili najduže prosvjede poljoprivrednika u Indiji. 

Parlament je naknadno aklamacijom odobrio zakone, ali kritičari su isticali da nije bilo prave rasprave o tom pitanju.

Zakoni povučeni uoči izbora

Vladajuća stranka, kako bi okončala prosvjede uoči izbora u najmnogoljudnijoj državi Uttar Pradesh početkom iduće godine, odlučila je povući zakone.

Donji i gornji dom parlamenta u ponedjeljak su povukli zakone čiji je cilj bio deregulacija i otvaranje poljoprivrednog tržišta kompanijama.

Mali poljoprivrednici su poručivali da će imati slabu pregovaračku poziciju protiv velikih proizvođača.

Deseci tisuća poljoprivrednika prosvjedovali su u New Delhiju tijekom protekle godine.

Prosvjednici su također tražili od Modijeve vlade da osigura državnu otkupnu cijenu i za druge proizvode osim riže i pamuka.

Državne subvencije

Država trenutno kupuje od poljoprivrednika rižu i pamuk po minimalnim potpornim cijenama (MSP) koje sama određuje kako bi se zaštitilo poljoprivrednike od oštrog pada tržišne cijene proizvoda.

Izravne državne subvencije dobiva oko 6 posto indijskih poljoprivrednika.

Prosvjednici traže MSP za sve kulture, a takav zahtjev proširio je prosvjede izvan Punjaba i Haryana, država s najvećom proizvodnjom žitarica u Indiji.

Vlada još nije komentirala taj zahtjev prosvjednika.

Poljoprivrednici su slavili povlačenje zakona, ali poručuju da će prosvjedi prestati tek nakon što vlada obeća minimalne potporne cijene za sve proizvode.

Pročitajte više