Indonezija ruši stadion na kojem je poginulo više od 130 ljudi

Foto: EPA

INDONEZIJA će srušiti i ponovno izgraditi nogometni stadion na kojem je početkom ovog mjeseca u stampedu poginulo više od 130 ljudi.

Predsjednik Joko Widodo obećao je da će temeljito transformirati indonezijski nogomet.

Nogometni savez: Ulazi nisu bili otključani na vrijeme

Podsjetimo, tragedija se dogodila na stadionu u Malangu na otoku Javi. Kako je objavio državni nogometni savez, kašnjenje u otključavanju ulaza na stadionu pridonijelo je katastrofi. Ulazi su trebali biti otvoreni deset minuta prije kraja utakmice, no utvrđeno je da je sedam minuta nakon kraja utakmice bilo zatvoreno nekoliko ulaza.

Pale su i sankcije onima koji su proglašeni odgovornima. Smijenjen je šef gradske policije, devet policajaca je suspendirano, dok ih je 19 ispitano zbog katastrofe na stadionu.

Navijači lokalnog kluba Arema FC uspostavili su centar za pritužbe u Malangu i rekli da namjeravaju kazneno goniti policajce koji su odgovorni za nasumično bacanje suzavca u gomilu zarobljenu na tribinama.

"Bilo je mnogo žrtava među onima na tribinama"

"Ako je bilo nereda, suzavac je trebao biti usmjeren prema igralištu, a ne prema tribinama", rekao je za AFP Danny Agung Prasetyo, koordinator navijača grupe Arema DC.

"Bilo je mnogo žrtava među onima koji su bili na tribinama. Uhvatila ih je panika zbog suzavca", dodao je. Vlada je nakon tragedije suspendirala sve utakmice u nacionalnoj Premier ligi.

Pročitajte više