KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Inspekcija zatvorila još jedan zagrebački restoran. Jer radi

Foto: Facebook

U FACEBOOK grupi Udruge Glas poduzetnika objavljena je fotografija inspekcijskog nalaza zagrebačkog restorana Rustica. 

Rustica je jedan od dvadesetak restorana koje je inspekcija zatvorila proteklih dana. Riječ je o restoranima koji su u uvjetima epidemije koronavirusa i zabrane da ljudi konzumiraju hranu u njihovim objektima nastavili raditi tako da dostavljaju hranu ili da im ljudi dolaze ispred restorana po narudžbu.

Najviše se pisalo o zatvaranju poznatog japanskog restorana Tekka u Zagrebu koji je inspekcija zatvorila jer je hranu predavao na stolu izvan restorana. 

Istu je sudbinu doživjela i Rustica, a u inspekcijskom nalazu je kao temeljni problem istaknuto to što restoran - radi. 

Pogledajte nalaz inspektora koji su zatvorili restoran

Pogledajte što doslovno stoji u zapisniku (da, na dva mjesta, piše "u iznos" umjesto "u iznosu", a u zapisniku inače ima i drugih gramatičkih i pravopisnih grešaka op.a.): "... kojom prilikom je utvrđene da ugostiteljski objekt radi, odnosno da je u istom pripremljena i uslužena hrana na način da su dva gosta naručila preko telefona sljedeću hranu: lignje pržene i prilog u iznos od 100,00 kuna i lignje pržene i prilog te tartar u iznos od 107,00 kuna od strane zaposlenika ugostiteljskog objekta bistro Rustica Zagreb, Mandlova 1 i za istu su izdani i naplaćeni računi dana 17. 04. 2020. (broj. 6491/1/2) i (broj 6495/1/2) ispred ulaza u restoran, koji se nalaze u prlogu zapisnika i čine sastavni dio zapisnika", stoji u zapisniku. 

Osnovni problem inspektorima inspekcije turizma je to što restoran - radi, iako je Ministarstvo objavilo da restorani smiju predavati ljudima kod restorana

Dalje se kao krimen navodi da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da restoran - radi. 

Iz restorana su naveli da ih je zatvorila turistička inspekcija uz tvrdnju da nije dozvoljeno dostavljati ispred restorana nego samo na kućnu adresu iako na stranicama Ministarstva turizma jasno piše sljedeće: "Naručitelj može pripremljenu hranu i piće osobno preuzeti na pragu ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta."

Index je o ovom slučaju poslao upite Državnom inspektoratu i Ministarstvu turizma, a njihove ćemo odgovore objaviti kad ih dobijemo. 

Pročitajte više