Intervju ljubljanskog nadbiskupa franca rodea "Glasu Koncila"

NEMA pregovora između Crkve i slovenske države, nema napretka u njihovim odnosima, sve je statično, sve stoji, brojni su problemi koji čekaju odgovore, izjavio je ljubljanski nadbiskup Franc Rode u razgovoru za najnoviji broj "Glasa Koncila".

Po ocjeni nadbiskupa sve je blokirano zbog toga što nije ratificiran sporazum, koji su 14. prosinca 2001., nakon dugih pregovora, potpisale Republika Slovenija i Sveta Stolica.

Taj sporazum, kako objašnjava Rode, slovenska je vlada prepustila Ustavnom sudu koji "do danas nije izrazio ni pozivno ni negativno mišljenje o tome".

"Čekamo više od godine i pol na mišljenje Ustavnog suda", ustvrdio je nadbiskup, podsjetivši da je Ustavni sud krajem prošle godine izglasovao da je vjeronauk u državnoj školi protuustavan.

"Mi trenutno nemamo mogućnosti da vjeronauk što ga imamo u župama bude priznat kao izborni predmet dok se zakonodavstvo ne promijeni", rekao je, dodavši kako je to za njega najbolnija stvar koja ga najviše zabrinjava - potpuna izoliranost između odgojno-obrazovnog sustava države i Crkve.

Rode također vidi problem u tome što su "većina ustavnih sudaca koje je imenovao prijašnji predsjednik Kučan bivši komunisti, nevjernici i gotovo neskloni Crkvi".

"Takav je naš Ustavni sud. Takvo je pravno stanje u Sloveniji. Tužno", tvrdi ljubljanski nadbiskup.

Istodobno upozorava kako su mediji koji pretežno oblikuju javno mnijenje u rukama "postkomunističke ljevice".

"Situacija na području medija u Sloveniji je katastrofalna, ne samo za Crkvu, već i za demokraciju", ocjenjuje Rode.

Po njegovim riječima mediji - televizija, dnevnici, tjednici - u rukama su iste političke stranke.

"Oni kroje javno mnijenje", izjavio je, dodavši kako je jedina iznimka katolički Radio Ognjišče.

Govoreći o susretu slovenskih i hrvatskih katolika u Mariji Bistrici, gdje će predvoditi misno slavlje, Rode je istaknuo kako između hrvatskog i slovenskog naroda "nije potrebno nikakvo rivalstvo, nadmetanje, već dobra volja i radost zbog svakog uspjeha koji je postigao jedan ili drugi narod".

Smatra da je geslo za subotnje hodočašće: "Bog daj srečo, sosed" (Bog dao sreću, susjede) dobro odabrano te da će taj susret "naše susjedske odnose popraviti".

Pročitajte više