Irak imenovao izborno povjerenstvo

IRAK je u petak imenovao izborno povjerenstvo koje će organizirati prve slobodne izbore u siječnju iduće godine, za čije održavanje najveću prijetnju predstavlja nasilje koje je ni sat vremena poslije u Bagdadu stajalo života 600. američkog vojnika.
Carina Perelli, UN-ov stručnjak za izbore, rekla je da je imenovanje sedmeročlanog povjerenstva i njegovog predsjednika "korak dalje u pravom smjeru na putu prema demokratskom, suverenom, slobodnom i mirnom Iraku".

Imenovanje povjerenstva dogodilo se tri dana nakon što su Ujedinjeni narodi, koji nadgledaju prijenos vlasti s okupacijskih snaga na Iračane, imenovali prijelaznu vladu i novog iračkog predsjednika.

Nova vlada rekla je UN-u da želi pravo odlučivanja o ostanku američkih vojnika u Iraku i drugim sigurnosnim pitanjima, no zasad želi da strane snage ostanu u zemlji.

"Naglašavam da bi prerani odlazak međunarodnih snaga doveo do kaosa i realne mogućnosti izbijanja građanskog rata u Iraku", kazao je irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a.

SAD pokušava uvjeriti ostale velike sile, uključujući Francusku i Rusiju, da podrže UN-ov mandat kojim bi međunarodne snage predvođene Sjedinjenim Državama ostale u Iraku dok on ne dobije posve legitimnu, ustavno izabranu vladu, što se predviđa za oko 18 mjeseci.

Pročitajte više