Irak: Nastavlja se nasilje, najmanje pet mrtvih

U IRAKU se nastavlja snažno nasilje u kojem je u utorak ubijeno najmanje pet ljudi, uz mnogo ranjenih i nestalih, objavile su u srijedu svjetske agencije.

U napadu na policijski konvoj južno od Bagdada ubijena su četiri policajca, dvadesetak ih je ranjeno, a 13 se smatra nestalima, objavio je u srijedu AFP, pozivajući se na neimenovani irački policijski izvor.

"U konvoju je bilo deset policijskih vozila koja su dolazila iz Basre, s 85 djelatnika koji su trebali zamijeniti kolege u Bagdadu. Pri ulasku konvoja u područje Basmaye, 15 kilometara južno od Bagdada, nepoznate osobe napale su ga iz raznih vrsta oružja", rekao je taj izvor, dodavši kako su napadači uspjeli pobjeći.

Nepoznati napadači u području zapadno od iračkog glavnog grada ubili su jednog marinca, priopćila je u srijedu američka vojska, bez dodatnih pojedinosti. Napad je izveden u provinciji Anbar, u kojoj su pobunjenički gradovi Falluja i Ramadi.

Američka vojska objavila je i da su pobunjenici u utorak pokušali zauzeti dvije policijske postaje u Mosulu, na sjeveru Iraka, ali su ih u tome spriječili pripadnici iračke policije i Nacionalne garde.

Ti su napadi izvedeni nešto više od mjesec dana nakon koordiniranog niza napada na desetak policijskih postaja u tom gradu u kojima su one opljačkane, spaljene ili uništene, a gotovo svi pripadnici snaga sigurnosti tad su pobjegli.

"Iračka policija i pripadnici Nacionalne garde uspješno su odbili napade, spriječivši tako ponavljanje događaja od 10. studenoga, kad su mnoge postaje bile napuštene i potom opljačkane", kaže se u priopćenju američke vojske.

Unatoč tim uspjesima, u trećem najvećem iračkom gradu zapravo nema djelotvorne policijske službe, što bi, prema mišljenju zapovjednika američkih snaga u tom području generala Cartera Hama, moglo ugroziti sigurnost održavanja izbora 30. siječnja.

Foto: FAH

Pročitajte više