IRAK: ROTACIJA AMERIČKIH VOJNIKA UZROK ZABRINUTOSTI OBAVJEŠTAJNIH

Američko vojno zapovjedništvo priprema se za zamjenu kompletnih američkih snaga u Iraku u iduća četiri mjeseca dok je obavještajne službe zahvatila bojazan da bi to moglo dovesti do gubljenja podataka o traženim pobunjenicima.

General Richardo Sanchez, zapovjednik američkih snaga u Iraku, kazao je da će rotacija snaga biti provedena u roku od 90 do 120 dana.

Sjedinjene Države trenutačno u Iraku imaju 125.000 svojih vojnika, ali ih sve planiraju vratiti doma i zamijeniti s novih 110.000 vojnika.

"U ovom trenutku rotacija se dobro odvija", rekao je Sanchez na konferenciji za novinare u Bagdadu. Prema njegovim riječima 101. zračna divizija koja je zadužena za područje Mosula je već zamijenjena.

Cilj rotacije nije samo omogućavanje vojnicima odmora, nego i uvođenje novog vojnog pristupa. Većina od trenutačno raspoređenih vojnika su u borbenom stanju, no u idućih nekoliko mjeseci zapovjednici očekuju da će se vojnici više baviti odražavanjem mira i kontrolom radova obnove dok Washington bude prepuštao kontrolu iračkoj vladi.

N o, obavještajne službe strahuju da bi se u neiskusnim rukama u kaosu koji uzrokuje rotacija podaci o najtražnijim pobunjenicima mogli zagubiti ili zlorabiti ili pogrešno protumačiti.

(Hina) bis rt

Pročitajte više