Irak: Tri mrtva u pokušaju samoubilačkog atentata u Baaqoubi, u Kirkuku uhićeno devet pobunjenika

IRAČKA nacionalna garda spriječila je u nedjelju samoubilački napad sjeverno od Bagdada ali su pritom tri osobe poginule među kojima i napadač samoubojica.

Napad je počeo u 10 sati po mjesnom vremenu, kad se muškarac u starom renaultu pokušao vozilom zabiti u stražarsko mjesto nacionalne garde u gradu Baaqoubi, 60 km sjeverno od Bagdada.

Kamikaza je viknuo "Bog je velik" pokušavajući na silu proći prema stražarnici gdje se nalazilo nekoliko osoba, ali su naoružani pripadnici garde otvorili pucnjavu na koju je napadač odgovorio. U sukobu su ubijeni napadač i još dvije osobe, a nekoliko ih je ranjeno.

Identitet samoubojice nije utvrđen do ranog poslijepodneva. Pripadnici Nacionalne garde neutralizirali su eksploziv smješten u prtljažniku automobila.

Baaqouba i okolno područje doživjeli su niz napada na snage reda i američku vojsku prije prijenosa vlasti 28. lipnja na prijelaznu vladu Iyada Allawija.

Za napade je odgovornost preuzela skupina Jordanca Aboua Moussaba al-Zarqaouija, povezana s Al-Qaidom, koju američka vojska smatra državnim neprijateljem broj 1 u Iraku.

U Kirkuku, 250 km sjeverno od Bagdada, iračka policija objavila je uhićenje devet pobunjenika, među kojima je šestero navodno povezano sa skupinom Ansar al-Islam, koju se sumnjiči za povezanost s Al-Qaidom.

Ansar al-Islam sastoji se od kurdskih i arapskih pobunjenika, često uvježbavanih u Afganistanu. Nadzirao je malu enklavu na sjeveroistoku Iraka prije nego su ga uništile američke snage krajem ožujka 2003. godine. Skupina je tada brojala od 700 do 900 članova.

U Bagdadu je glasnogovornik vlade Gergis Saada najavio skorašnju amnestiju u korist Iračana koji su sudjelovali u nasilnim akcijama u kojima nisu okrivljeni za ubojstva.

"Amnestiju će danas ili sutra na televiziji objaviti ministar pravosuđa Malek Dohane al-Hassan", kazao je Saada dodajući da je Vijeće ministara odobrilo tu mjeru.

Amnestijom će se okoristiti Iračani koji su se iz potrebe ili jer su oslobođeni iz vojske ili otpušteni iz administracije, pridružili redovima "takozvana otpora".

Pročitajte više