Iran i Sirija će osnovati "zajednički front"

IRAN i Sirija, obje u sukobu sa Sjedinjenim Državama, objavile su u srijedu da će osnovati "zajednički front" kako bi se suprotstavili izazovima i prijetnjama.

"Spremni smo pomoći Siriji da se suprotstavi prijetnjama", rekao je iranski potpredsjednik Mohammad Reza Aref nakon sastanka sa sirijskim premijerom Najiem al-Oratijem. "Ovaj sastanak, koji se odvija u osjetljivo vrijeme, važan je jer su Sirija i Iran suočeni s nekoliko izazova i stoga je važno da uspostave zajednički front", dodao je.

Sirijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Imad Mustapha ustvrdio je da se ne radi o protuameričkom savezu i da Sirija pokušava poboljšati odnose s SAD-om.

SAD je u utorak pozvao svoju veleposlanicu iz Sirije na hitne konzultacije u Washington nakon atentata na bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.

Američki dužnosnici razmatraju uvođenje sankcija protiv Sirije koja odbija povući 14.000 vojnika iz Libanona i koju optužuju da dopušta palestinskim militantima i iračkim pobunjenicima da se uvježbavaju na njezinom teritoriju.

Pročitajte više