Iran ispalio raketu s podmornice u Perzijskom zaljevu

IRAN JE probno ispalio raketu dugog dometa s podmornice u Perzijskom zaljevu kao dio vojnih vježba koje su počele u kolovozu, izvijestila je iranska državna televizija.

Prema televizijskom izviješću, raketa se zove Sagheb, što znači 'prodorna'.

"Prije nekoliko minuta ispaljena je s podmornice u Perzijskom zaljevu i pogodila je cilj", javila je državna televizija ne iznoseći potankosti o dometu i o tehničkim osobinama rakete.

Kada su 19. kolovoza počeli vojni manevri, državna je televizija bila objavila da su ispaljene taktičke rakete i da će se ispitati rakete zemlja-more.

Čuvari iranske revolucije, ideološko krilo oružanih snaga koje ima posebno zapovjedništvo, proveli su vojne vježbe u Zaljevu u travnju, tijekom kojih su ispitali nove rakete, torpeda i drugu opremu.

Analitičari ove vojne vježbe tumače kao slabo prikrivenu prijetnju kojom Iran poručuje da može prekinuti ključne tankerske rute dođe li do eskalacije u prepirci zbog nuklearnog pitanja.

Pregovori Irana i Zapada o iranskom nuklearnom programu su na mrtvoj točki. Iran je dobio rok do 31. kolovoza da prekine obogaćivati uran, postupak s vojnom i civilnom namjenom, inače će biti izložen sankcijama.

Zapad optužuje Iran da želi proizvesti atomsku bombu, a Teheran to poriče.

Pročitajte više