Iran kritizira tekst nove rezolucije UN-a

IRAN je osudio tekst nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koji su pripremile stalne zemlje članice tog tijela, a predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad ponavlja kako će Iran nastaviti s razvojem svog nuklearnog programa.

5 stalnih članica Vijeća sigurnosti (Kina, SAD, Rusija, V. Britanija, Francuska), zajedno s Njemačkom, zadnjih su tjedana raspravljali o tekstu nove rezolucije kojom će pooštriti ekonomske i diplomatske mjere protiv Irana.

Konačni nacrt teksta, objavljen jučer, puno je blaži od onoga što se najavljivalo. Tekst rezolucije, koji je danas predstavljen ostalim nestalnim članicama Vijeća, i o kojem će se raspravljati i za koji će se glasati sljedeći tjedan, zapravo ne nameće nikakve jake obveze članicama UN-a oko prestanka odnosa s Iranom. Rusija i Kina su odigrale ključnu ulogu u njegovom ublažavanju, vodeći se vlastitim gospodarskim interesima.

Ipak, i takav ublaženi tekst naišao je na žestoku kritiku iranskih dužnosnika, koji ga nazivaju protupravnim. Ahmadinedžad je prošli tjedan zatražio da Vijeću sigurnosti održi brifing o iranskom nuklearnom programu.

Prošla rezolucija protiv Irana izvršila je prilično neugodan utjecaj na iransku ekonomiju i povećala inflaciju, što je zakočilo iransko gospodarstvo, ali najjača šijitska zemlja je nastavila sa svojim nuklearnim programom, te najavljuje da od njega neće odustajati.

J.D.

Pročitajte više