Iran niječe da ima tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja

IRANSKI ministar vanjskih poslova Kamal Kharrazi u srijedu je zanijekao da Iran posjeduje tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja, ali je i ponovno potvrdio da službeni Teheran neće nikada napustiti vlastite nuklearne programe.

"Ne, nemamo tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja. Imamo tehnologiju za obogaćivanje urana. To je razlika između posjedovanja tehnologije za obogaćivanje urana potrebnog kao gorivo za nuklearne elektrane i tehnologije s kojom stvarno možete napraviti bombu, izjavio je Kharazzi na rubovima sastanka Opće skupštine UN-a.

Teheran je spreman pregovarati o strožim nadzorima za Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), ali je problem što Amerikanci vjeruju da to nije dovoljno, kazao je. Na pitanje da li Iran namjerava obustaviti svoje nuklearne aktivnosti, Kharazzi kaza je da nemaju razloga da to učine.

IAEA je, pod američkim pritiskom, dala rok Iranu da do 31. listopada dokaže da su njegovi nuklearni ciljevi miroljubivi i da potajice ne razvija nuklearno oružje.

Pročitajte više