Iran proizveo rakete kojima može gađati Izrael i američke vojne baze

IRAN je izradio novi raketni projektil dometa od 2000 kilometara kojima bi mogli gađati Izrael i američke baze na Bliskom Istoku, priopćilo je iransko ministarstvo obrane, a prenosi Associated Press.

Ministar obrane Mostafa Mohammad Najjar izjavio je kako je raketu Ashoura proizvela tvornica pod nadležnosti ministarstva. Projektil je nazvan Ashura, po danu žalosti šijitskih muslimana za Husejnom ibn Alijem, unukom proroka Muhameda.

Analitičari vjeruju kako je većina iranskog oružja proizvedena uz pomoć  Rusije, Kine i ostalih zemalja, ali to nikada nije potvrđeno. Iran je započeo program razvoja oružja tijekom rata s Irakom kako bi kompenzirao američki embargo na uvoz oružja. Od 1992. godine u Iranu su proizvedeni avioni, torpeda, tenkovi i vojna vozila.

Također, država posjeduje rakete srednjeg dometa Shahab 3 dometa 1300 kilometara, čiji je domet navodno povećan na 2000 kilometara.

Vjeruje se kako Iran razvija i rakete Shahab 4, čiji bi domet trebao biti između 2000 i 3000 kilometara, koje bi mogle pogoditi većinu Europe.

J.Da.

Pročitajte više