Iran zaprijetio uništenjem izraelskog reaktora, ako ih Izrael napadne

IRAN je u utorak izvijestio da će uništiti izraelski nuklearni reaktor Dimona, ako izraelska država napadne iranska nuklearna postrojenja, dodavši tome i upozorenje da njihovi projektili imaju potreban domet za takvo nešto.

Zamjenik zapovjednika elitne iranske Revolucionarne garde brigadni general Mohammad Baqer Zolqadr u svojoj izjavi je kazao da "ako Izrael ispali svoje projektile na iransku nuklearnu elektranu Bushehr, može se pozdraviti zauvijek sa svojim nuklearnim postrojenjem Dimona, u kojem proizvodi i skladišti nuklearno oružje".

Iran tvrdi da se njegov nuklearni program isključivo koristi za proizvodnju električne energije. No, Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno sumnjaju da Iran tajno gradi nuklearno oružje.

Izrael nije zaprijetio napadom na nuklearnu elektranu Bushehr, ali je jasno dao do znanja da neće dozvoliti Iranu da izgradi nuklearnu bombu.

Zolqadr nije iznio kako će Iran napasti Dimonu, ali je čelnik političkog ureda Revolucionarne garde Yadollah Javani u odvojenoj izjavi ustvrdio da će Iran koristiti svoje Shahab-3 projektile čiji domet pokriva cijeli teritorij Izraela.

Američki državni podtajnik John Bolton u utorak je rekao da je Iran upozorio da bi mogao napraviti za godinu dana dovoljno obogaćenog urana za izgradnju nuklearnog oružja. Bolton je kazao da je Iran to iznio u pregovorima sa EU kako bi pritisnuo EU sile da malo smanje svoje opozicijsko stajalište prema njegovom nuklearnom programu.

Upozorenje Irana moglo bi ponukati SAD da prijavi Iran Ujedinjenim narodima. Naime, posljednjih nekoliko tjedana Iran je pojačao svoje neodlučno stanje prema vlastitom nuklearnom programu i SAD smatraju da je jako moguće da bi Vijeće sigurnosti UN-a moglo pokrenuti postupak za nametanje mogućih sankcija Iranu.

(Hina) xnz ynz

Pročitajte više