Iran zatvorio australski blogerski par, snimali su dronom bez dozvole

Screenshot: The Way Overland

OBJAVLJENA su imena dvoje australskih državljana koji su prije deset tjedana uhićeni u glavnom iranskom gradu Teheranu te odvedeni u zloglasni zatvor Evin. Riječ je o Marku Firkinu i Jolie King koja ujedno ima i britansko državljanstvo, javlja The Guardian. Njih dvoje su 2017. godine iz Pertha krenuli na put svijetom.

Osim njih dvoje, u zloglasnom iranskom zatvoru nalazi se još jedna australska državljanka koja je uhićena prošle godine te je osuđena na deset godina zatvora. Australske vlasti objavile su kako pregovaraju s Iranom o puštanju troje njihovih državljana.

Uhićeni jer su koristili dron pored Teherana

"Naše obitelji nadaju se da će Mark i Jolie što prije biti doma na sigurnom", poručile su zajedničkoj izjavi obitelji zatvorenih dodavši kako neće davati više izjava.

Urednik televizije Manoto TV Pouria Zeraati napisao je na Twitteru kako mu je izvor rekao da su uhićeni jer su koristili dron pokraj Teherana. U prijašnjim izvještajima navodilo se kako su kampirali pored vojne zone Jajrood u blizini Teherana.

Par je o svojim putovanjima pisao i izvještavao na društvenim mrežama - You Tubeu i Instagramu - a deseci videosnimki i fotografija pokazuju kako su koristili dron.

"Obitelj tvrdi kako je riječ o nesporazumu te da Jolie King i njen zaručnik Mark Firkin nisu znali za iranski zakon prema kojem ne mogu koristiti dron ako nemaju za to potrebnu licencu", izjavio je Zeraati. Dodao je i kako im još uvijek nije održano suđenje te da se još uvijek ne zna što iranske vlasti planiraju s njima.

King i Firkin vodili su blog pod nazivom The Way Overland na kojem piše da im je plan bio putovati od Pertha do Londona u Toyoti Landcruiser od koje su napravili pokretni dom.

Putovanje su započeli vožnjom do Darwina, gdje su automobil prebacili u Timor-Leste, odakle su prošli Indoneziju, prebacili auto u Maleziju i vozili se jugoistočnom Azijom, Indijom i Pakistanom.

Na društvenim mrežama posljednji su put bili aktivni krajem lipnja

Otprilike jednom tjedno objavljivali su video na You Tubeu i drugim društvenim mrežama te su se njihovi pratitelji zabrinuli kada su to prestali činiti. Njihova posljednja objava datira iz 26. lipnja, a napravljena je u regiji Narzy. Posljednji video snimljen je u Pakistanu, a objavljen je 25. lipnja. Na njemu se vidi kako se par vozi autocestom Karakoram.

Na društvenim mrežama posljednji put su bili aktivni 30. lipnja. Od tada su njihovi pratitelji i prijatelji počeli ostavljati komentare u kojima izražavaju svoju zabrinutost jer se ne javljaju i pitaju se jesu li na sigurnom. Firkin je iz Coffs Harboura u Novom južnom Walesu, a par se 2015. preselio u Perth.

O trećoj australskoj državljanki koja se nalazi u zatvoru Evin nema puno informacija. Također je riječ o britansko-australskoj državljanki koja je predavala na sveučilištu u Melbourneu. Uhićena je u Teheranu prošle godine te je osuđena na deset godina zatvora, no nije poznato zbog čega. Navodno se nalazi u samici.

Australske preporuke za Iran upozoravaju na moguća uhićenja

Iz australskog ministarstva za vanjske poslove i trgovinu izjavili su kako pružaju podršku obiteljima troje zatvorenih građana. Inače, australska službena preporuka za putovanje njihovih građana u Iran glasi: "Postoji rizik da stranci, uključujući i Australce, budu proizvoljno zadržani ili zatvoreni u Iranu. Mi ne možemo garantirati pomoć u slučaju zadržavanja ili uhićenja. Također, ne možemo garantirati ni pristup legalnom predstavniku". U preporuci također stoji kako se putnicima ne  savjetuje ići u vojne zone koje "nisu uvijek jasno označene".

Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je ovog četvrtka da Iranu poručuju da poštuje međunarodno pravo te da puste ljude koji su zatvoreni posljednjih godina. Iranske vlasti još uvijek nisu službeno komentirale uhićenja, niti  su potvrdile da je do njih došlo. No Teheran je ranije izrazio spremnost da pusti strane zatvorenike u zamjenu za svoje državljane koji se nalaze u stranim zatvorima.

Ovog travnja iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif  predložio je zamjenu koja bi uključivala iransku državljanku Negaru Ghodskani koja se nalazi u zatvoru u Adelaideu te čeka izručenje u SAD zbog sumnje da je krijumčarila američku tehnologiju u Iran.

Zategnuti diplomatski odnosi Australije i Irana

Prošlog mjeseca Ghodskani je, nakon što je dobila zahtjev za izručenjem, priznala krivnju za sudjelovanje u uroti kojom je prekršila sankcije SAD-a te ilegalno izvela iz zemlje tehnologiju. Prijeti joj pet godina zatvora.

Inače, odnosi između Teherana i Australije nisu dobri. Australija je u posljednjih desetak godina, za razliku od nekih zapadnih zemalja, zadržala diplomatske veze s Iranom, no australski premijer je u kolovozu podržao američku patrolu Hormuškim tjesnacem pokraj iranske obale kojim se prevozi oko petina svjetske nafte.

Pročitajte više