Iranku uhitili jer je jela u kafiću bez hidžaba: "Stavili su je u zloglasan zatvor"

Ilustracija: EPA

IRANSKA policija uhitila je ženu nakon što se na internetu pojavila fotografija nje i njezine prijateljice kako jedu u kafiću u Teheranu bez hidžaba, kazala je jučer njezina obitelj.

Fotografija je počela kružiti internetom u srijedu, a na njoj se vide dvije žene kako doručkuju u kafiću koji je, kao i većina kafića u Iranu, tradicionalno pod pokroviteljstvom muškaraca.

Jednu od žena na fotografiji, Donyu Rad, je ubrzo nakon toga uhitila policija. CNN je razgovarao s njezinom sestrom koja je rekla da su sigurnosne agencije kontaktirale Donyu i pozvale je da objasni svoje postupke.

“Uhitili su je nakon razgovora. Prvo par sati nismo imali nikakve vijesti od nje, a onda me Donya kratko nazvala i kazala da su je stavili u odjel 209 zatvora Evin”, rekla je njezina sestra.

Zloglasan zatvor

Teheranski zatvor Evin poznat je po teškim uvjetima, u njega režim stavlja političke disidente te je namijenjen isključivo za zatvorenike za koje je odgovorno iransko Ministarstvo obavještajne službe.

Proteklih su dana sigurnosne snage navodno uhitile nekoliko utjecajnih Iranaca, uključujući spisateljicu i pjesnikinju Monu Borzouei, iranskog nogometaša Hosseina Mahinija i kćer bivšeg iranskog predsjednika Alija Akbara Hashemija Rafsanjanija, Faezeh Rafsanjani.

Nakon smrti Mahse Amini, krenuli su prosvjedi diljem zemlje koji se nastavljaju već dva tjedna. Organizacija Iran Human Rights procjenjuje da je u prosvjedima ubijeno najmanje 83 ljudi, uključujući djecu.

Više od tisuću ljudi povezanih s prosvjedima privedeno je od prošlog vikenda, prema državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Pročitajte više