Iranske vlasti nastavljaju s progonom: Poznatoj pjesnikinji zabranjen izlazak iz zemlje

NAJPOZNATIJOJ iranskoj pjesnikinji Simin Behbahani (82) teheranske su vlasti zabranile izlazak iz zemlje oduzevši joj putovnicu u trenutku kada je trebala otputovati u Francusku, prenosi britanski BBC.

Behbahani je to potvrdila novinarima BBC-a, rekavši kako je u ponedjeljak krenula u teheransku zračnu luku kako bi otputovala na međunarodnu konferenciju u Paris, na kojoj je trebala predstaviti dokument o feminizmu i recitirati svoju poeziju.

No u trenutku kada je namjeravala ući u avion zaustavio ju je nepoznati muškarac koji joj je oduzeo putovnicu i obavijestio je da joj je izlazak iz zemlje zabranjen. Potom je odvedena na višesatno ispitivanje, te joj je naređeno da se mora pojaviti pred sudom.

Behbahani svojom poezijom podržava opoziciju


Behbahani je poznata kao pjesnikinja opozicije, njene pjesme podržavaju reformsku političku struju koju predvode Mir Hossein Mousavi i Mehdi Karroubi, a iranskim je vlastima dobro poznato da je bliska i sa Shirin Ebadi, dobitnicom Nobelove nagrade na području ljudskih prava, koja od predsjedničkih izbora u lipnju prošle godine živi u egzilu.

Ovo je drugi slučaj progona poznatih iranskih osoba koje podržavaju snage opozicije, nakon što je početkom ožujka iranska policija provalila u dom uglednog filmskog redatelja Jafara Panahija, uhitivši njega i članove njegove obitelji.

Jafar Panahi međunarodno je priznati redatelj koji je snimio više filmova sa jakom socijalnom tematikom i kritikama iranskih vlasti, njegovi su filmovi dobitnici brojnih međunarodnih nagrada u svijetu, a prošle je godine bio i uhićen nakon što je prisustvovao komemorativnom skupu povodom smrti mlade teheranske studentice Nede Agha Soltan, prve žrtve žestokih političkih nereda koji su u Iranu izbili nakon Ahmadinedžadove pobjede na predsjedničkim izborima u lipnju.

Pročitajte više