Iranski ministar: Žeđ za ratom mora otići iz Bijele kuće skupa s ratnim huškačem

Foto: EPA

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif kritizirao je SAD jer je naredio nove sankcije nad Iranom usprkos odlasku "ratnog huškača" Johna Boltona iz Bijele kuće. 

"Dok je svijet odahnuo zbog odlaska sljedbenika #B_Teama iz Bijele kuće, Washington je objavio daljnju eskalaciju #gospodarskogterorizma (sankcija) protiv Irana", napisao je iranski ministar na svom Twitter profilu. 

Zarifov naziv "B-tim" odnosi se na Boltona, bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. 

Zarif često tvrdi da ta skupina tjera američkog predsjednika na sukob s Teheranom.

"Žeđ za ratom i maksimalni pritisak trebaju otići s tim ratnim huškačem", istaknuo je iranski ministar koji je i sam pod američkim sankcijama. 

Trump je iznenada u utorak otpustio Boltona zbog neslaganja u odnosu prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, u čemu je taj "jastreb" imao puno oštriji stav od američkog predsjednika. 

Moskva je u srijedu objavila da "nema očekivanja" od te ostavke.

"Ne smatramo da prisutnost ili odlazak nekog dužnosnika, čak i ako je visoko pozicioniran, može imati ozbiljan utjecaj na američku vanjsku politiku", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 

Pročitajte više