IRANSKI NOVINARI STRAHUJU ZA KOLEGE KOJI SU U ZATVORU

Jedna udruga iranskih novinara u srijedu je izrazila zabrinutost za živote 21 kolege koji su u zatvorima Islamske Republike, strahujući od nove smrti u zatvoru poput one fotoreporterke Zahre Kazemi ovog mjeseca.

Kanađanka iranskog podrijetla Kazemi (54) umrla je 10. srpnja, više od dva tjedna nakon uhićenja zbog snimanja fotografija izvan teheranskog zatvora u kojem su smješteni politički disidenti.

Prva istraga koju su provele vlasti pokazala je da je Kazemi umrla od izljeva krvi u mozak uzrokovanog udarcem u glavu, ali nije istaknuto je li bila riječ o namjernom udarcu niti tko je odgovoran za njega.

"Imamo 21 novinara u zatvoru. Iran je drugi najveći zatvor za novinare u svijetu", rekao je iranski intelektualac i član upravnog odbora Udruge za obranu slobode tiska Mohsen Kadivar na konferenciji za novinare.

"Postoji li jamstvo da se njima neće dogoditi isto što i Zahri Kazemi? Može li državno vodstvo i pravosuđe dati takvo jamstvo?", upitao se Kadivar, disidentski svećenik osuđen 1998. na 18 mjeseci zatvora za propagandu protiv Islamske Republike.

Više od deset iranskih novinara završilo je u zatvoru od sredine lipnja u napadu konzervativnog pravosuđa na liberalne medije, a u posljednje tri godine zabranjeno je oko stotinu raznih izdanja.

Pročitajte više