IRANSKI NUKLEARNI PROGRAM: WASHINGTON NE TRAŽI RIJEČI VEĆ DJELA

Sjedinjene Države od Irana očekuju djela, a ne riječi, nakon obećanja Teherana u pogledu nuklearnog programa te zemlje, izjavio je utorak visoki dužnosnik State Departmenta koji je želio ostati anoniman. L

"Riječi su jedno, a djela drugo. Čekamo da vidimo što će Iranci učiniti. Važna su djela", kazao je dužnosnik. Na pitanje novinara je li riječ o prvome koraku Irana odgovorio je: "Prvi korak znači učiniti ono što trebate. Samo o nečemu govoriti nešto je sasvim drugo."

Za razliku od SAD-a glavni tajnik UN-a Kofi Annan u utorak je pozdravio sporazum što su ga postigli europski ministri vanjskih poslova i teheranska vlada u pogledu iranskog nuklearnog programa.

"Potičem iranske vlasti da nastave suradnju s IAEA kako bi se riješila sva sporna pitanja", kaže se među ostalim u priopćenju glavnoga tajnika. Annan je čestitao trojici ministara vanjskih poslova (Francuske, Njemačke i Britanije) koji su razgovarali s iranskim dužonsnicima u Teheranu.

I talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u utorak je pozdravio odluku Irana da potpiše dodatni protokol Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ocijenišvi taj korak "vrlo važnim".

"Korak što ga je danas poduzeo Teheran vrlo je važan: odgovor je na zahtjev što su ga najprije podnijeli ministri vanjskih poslova, a nakon njih šefovi država i vlada EU-a", kazao je Frattini čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om.

(Hina) mh rb



Pročitajte više