Irski svećenici protiv "A la carte" sprovoda

RIMOKATOLIČKI svećenici u Irskoj više neće tolerirati ispijanje piva i zbijanje šala na sprovodima.

U pozivu na zaustavljanje sve raširenijih, tzv. a la carte sprovoda, osobe na posljednjem ispraćaju pokojnika pozivaju se da ne stavljaju fotografije i nogometne dresove na lijesove.

Kao najgore primjere svećenici navode slučaj ispijanja krigli piva u čast jednog pokojnika te slučaj u kojem je žena na pogrebu skinula sa sebe sve osim donjeg rublja.

Navode i da je prolog na jednom pogrebu nalikovao govoru kuma na vjenčanju, "začinjen" najneumjesnijim šalama.

Nacionalni centar za liturgiju, koji se skrbi o crkvenim običajima, objavio je stoga mjere za suzbijanje takva nevjerničkog ponašanja.

Glasnogovornik Centra, otac Patrick Jones ističe da su upute usmjerene poglavito na promicanje prihvatljivog ponašanja, a ne na određivanje kako bi obitelj i rodbina trebala tugovati.

"Sprovodi se obavljaju ubrzo nakon smrti pokojnika, pa obitelj nema dovoljno vremena za pripremu", rekao je Jones. To često dovodi do neumjesnih komentara prijatelja i rodbine, koji mogu dovesti do svađe.

U uputama se savjetuje da se pokojnikove memorabilije ne stavljaju na lijes, kao i da se ne uklanjaju kršćanski simboli koji predstavljaju uskrsnuće. Umjesto toga, za njih bi trebalo osigurati prostor pokraj lijesa.

Ovo nije prvi put da svećenici ustaju protiv sekularizacije crkvenih obreda. Ranije ove godine, s vjenčanja u okrugu Kerry na jugozapadu Irske izbačene su pop pjesme, a jedna od najtraženijih za tu prigodu bila je "My Hart Will Go On" koju izvodi Celine Dion.

Pročitajte više