Islamska zajednica BiH distancira se od političkih stranaka

ISLAMSKA zajednica Bosne i Hercegovine objavila je, dvadesetak dana uoči održavanja općinskih izbora u toj zemlji, kako na njima neće podržavati niti jednu političku stranku, što je ujedno i prva ozbiljnija reakcija na učestale optužbe kako se imami i ovoga puta manjeviše otvoreno svrstavaju uz Stranku demokratske akcije (SDA).

Rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice objavilo je ovog tjedna priopćenje u kojemu podsjeća da je još u kolovozu 2002. godine (uoči provedbe općih izbora) odlučeno kako se neće sudjelovati u promicanju bilo koje stranke, ali će se nastaviti pratiti svako političko djelovanje, posebice ono koje se tiče vjere, slobode i časti muslimana kao građana BiH.

Rijaset IZ također podsjeća kako postoji jasna odluka da se njezini vjerski objekti ne mogu koristiti za političke promidžbe, a imamima je strogo zabranjeno u vrijeme molitvi imenovati bilo koju stranku ili političku osobu, "bilo u pozitivnom ili negativnom smislu".

Vodstvo Islamske zajednice preporučilo je muslimanima u BiH da sudjeluju na lokalnim izborima 2. listopada i glasuju po svojoj savjesti, a slobodu izbora koriste kako bi u zemlji zavladao istinski mir i sigurnost te kako bi se ostvario napredak u državi i društvu.

Reakcija Islamske zajednice uslijedila je nakon što su bosanskohercegovački mediji upozorili na neprimjereno ponašanje zamjenika poglavara IZ Ismeta Spahića koji je prošlog tjedna, govoreći na otvaranju džamije u jednom selu kod Gračanice u sjevernoj Bosni, pozvao muslimane tog kraja da sudjeluju na izborima, a svoj glas daju onim kandidatima "koji nisu bezbožnici i nevjernici". Iako Spahić nije spomenuo niti jednu stranku, novinarima nije bilo teško zaključiti kako je on zapravo agitirao za SDA, a protiv Socijaldemokratske partije (SDP), koja je u Gračanici na vlasti od prije četiri godine.

Iako pozvan sudjelovati na otvaranju džamije, SDP-ov načelnik Nusret Helić nije dobio priliku govoriti na otvaranju džamije, a u izjavi medijima on je ocijenio kako se radilo o svjesnom potezu kojim ga se željelo diskreditirati.

Svojevrsna simbioza Islamske zajednice i SDA vidljiva je u BiH još od prvih višestranačkih izbora, no nakon smrti Alije Izetbegovića zbog unutarstranačkih previranja po prvi puta su postale vidljive i njihove međusobne nesuglasice.

Reis Mustafa Cerić ljetos je otvoreno kritizirao aktualnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića zbog navodnog minoriziranja uloge predstavnika Islamske zajednice na ceremoniji otvaranja Starog mosta u Mostaru.

Ovogodišnji općinski izbori u BiH predstavljaju priliku za nacionalne stranke da ponovo preuzmu kontrolu nad velikim brojem općina u kojima su prije četiri godine pobijedile stranke poput SDP-a.

Istraživanja javnog mišljenja u protekla dva mjeseca pokazuju kako na području Federacije BiH najveću potporu uživa SDA, dok je SDP na drugom mjestu.

U Republici Srpskoj javnost je pak naklonjenija oporbenoj Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bivšeg premijera Milorada Dodika, dok Srpska demokratska stranka (SDS) nastavlja gubiti na popularnosti.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više