Istina dupe čuva (A bogami i lovu)

"DUŽAN sam iznijeti istinu zbog javnosti", izjavio je jučer pred novinarima bivši direktor Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak.

A onda ušao u najnoviju crnu Toyotu Avensis i u punoj brzini otprašio u slobodu.

Dobio je godinu i pol dana zatvora nakon što se s Uskokom nagodio da će sve grijehe svaliti na Ivu Sanadera. Na vratima suda u mikrofone je izrekao četiri rečenice. I u sve četiri se pozvao na istinu.

Evanđelje istine

On se brani istinom. Istina je takva kakva jest. Od istine ne želi odstupiti. I ono najbolje, istinu duguje javnosti. Da ne znamo bolje - točnije, da ne znamo istinu - pomislili bismo da je Mravak nekakav putujući propovjednik koji širi evanđelje istine.

A zapravo, istina je samo jedna. Ivan Mravak godinama je zbog Ive Sanadera ( i zahvaljujući Ivi Sanaderu) skrivao istinu, kao što se sada zbog Ive Sanadera u istinu zaklinje. Zbog svog dupeta godinama je šutio, kao što je sada zbog svog dupeta progovorio.

Ne zbog javnosti. Ne zbog istine. Nego zbog sebe.

I zato je od same nagodbene presude od pišljivih godinu i pol dana, sramotnija sama Mravkova obrana. Njegovo licemjerno pozivanje na istinu i proračunato vađenje na interes javnosti.

Što je Mravak dužan javnosti?

Mravak ne treba biti previše zabrinut za javnost. Njoj nije dužan istinu. Dužan joj je ukradenu lovu. I desetak godina robije.

Za istinu je već kasno, s njome je Mravak treba odavno izaći u javnost. Još onda kad mu je ponuđen prvi milijun. Kad je uzeo prvi milijun. Kad je prvi milijun predao u stranku.

Da je tada s istinom izašao u javnost učinio bi joj puno veću uslugu: sačuvao bi ugled, a i slobodu, sačuvao bi državni novac i osujetio stranačku pljačku, a pored svega toga, opet strpao u zatvor istog onog protiv kojeg sada svjedoči.

Ima li istina cijenu?

Doduše, u tom slučaju ne bi imao toliko stanova, kuća, vikendica i imanja, a vjerojatno ni višemilijunske ušteđevine - po svemu sudeći, čak ni posao - ali Mravak nas sada želi uvjeriti da istina nema cijenu. Ili ipak ima?

Bilo bi stoga dobro kad bi nas bivši direktor HEP-a, pokajnik i uzdanica Uskoka poštedio moraliziranja, kad bi nas poštedio velikih riječi i izlizanih parola. I kad bi nas prestao vrijeđati izvlačeći se na interes javnosti, jer je njezin interes odavno narušio.

Samo neka se drži istine, ona će ga barem osloboditi zatvora. Ali neće ga osloboditi prezira javnosti u čije ime sada tako pompozno nastupa.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više