Istražitelji: England "se zabavljala" a ne slijedila zapovijedi

LYNNDIE ENGLAND (21), koja je uz još šestero vojnika osumnjičena za zlostavljanje iračkih zatvorenika na vrlo okrutan i ponižavajući način, nije slijedila zapovijedi već se "zabavljala", što se jasno vidi na fotografijama na kojima se smije i pokazuje palac gore golim Iračanima, izjavili su na vojnom sudu u srijedu istražitelji.

Vojni istražitelji, opovrgavajući navode obrane da je England djelovala po zapovijedi nadređenih, tvrde da su goli Iračani koje je England mučila i ponižavala bili obični kriminalci i stoga od nikakvog interesa za istražitelje, a mučeni su, kako ističu, iz čiste zabave.

"Iživljavali su se tijekom noćne smjene iz čiste zezancije, za zabavu", tvrdi istražitelj Paul Arthur.

On smatra da su rezervistima iz 372. postrojbe Vojne policije, među kojima je bila England, zatvorenici služili kao "ispušni ventil za frustracije", iako England, pojašnjava Arthur, "nije nikada spominjala da je bila frustrirana".

"Izavila je da je to bilo više iz zabave", kazao je Arrthur.

Optužnica protiv England sadrži 13 točaka u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika i šest točaka koje se odnose na posjedovanje seksualno eksplicitnih fotografija. Krajem tjedna se očekuje odluka o tome da li će se England suditi na vojnom sudu.

Pročitajte više