Istražitelji: "Vrlo je vjerojatno" da je Rusija raznijela važnu branu

Foto: EPA

TIM pravnih stručnjaka koji istražuju uništenje brane Nova Kahovka poručio je da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za taj incident koji je izazvao golemu poplavu. Prema preliminarnim nalazima, Rusija je vjerojatno postavila eksplozivi na brani, navode istražitelji međunarodne odvjetničke tvrtke za ljudska prava Global Rights Compliance, koji pomažu ukrajinskim tužiteljima.

Posjetili su regiju Herson 10. i 11. lipnja s timom iz Međunarodnog kaznenog suda i ukrajinskog državnog tužitelja. Među njima je bio Yousuf Syed Khan, odvjetnik u Global Rights Compliance, koji je rekao da je nalaz da je brana srušena eksplozivom koji je prethodno postavila ruska strana "određen s vjerojatnošću od 80% i više".

Sve više stručnjaka okrivljuje Moskvu

Odbacili su teoriju da bi katastrofu moglo uzrokovati samo loše upravljanje branom. Rusija i Ukrajina razmijenile su optužbe za proboj brane ranije ovog mjeseca, ali stručnjaci su uperili prst prema Moskvi.

Istražitelji su rekli da bi uništenje brane moglo predstavljati zločin izgladnjivanja i može biti dio šireg zločina protiv čovječnosti, ali grupa još nije donijela tu odluku.

Pročitajte više