Istraživanje: 20 posto pacijenata s kroničnim bolom trpi u tišini

Više od 20 posto pacijenta koji trpe kroničnu bol ne traži liječničku pomoć, pokazala je studija provedena na 3575 ispitanika, a dr. Barbara P. Yawn je, tumačeći rezultate, upozorila da bi se struka trebala pozabaviti pitanjem zbog čega se oni oklijevaju obratiti liječniku. L

Od 3.575 anketiranih, njih 2.302 patilo je od kronične boli. Istražitelji su utvrdili da od tog broja 22,4 posto pacijenata nije nikada svome liječniku govorilo o bolovime koje trpi.

Od tih "patnika u tišini", njih 70,6 posto trpi umjerenu do jaku bol, a 48,9 posto trpi bol osam dana u mjesecu ili više. Nadalje, 40,6 posto ispunjava oba ta kriterija.

Četvrtina ispitanih koji trpe kroničnu bol priznala je da bol utječe na njihovu opću aktivnosti i na san.

Anketa je pokazala da 78,9 posto "tihih patnika" koristi lijekove protiv bolova, a u taboru onih koji glasno jadikuju lijekove koristi 56,3 posto.

Obrazovanje i zaposlenički status imaju malo veze s time jesu li pacijenti glasni ili skloni trpjeti u tišini. Muškarci češće šute o bolovima nego li žene, utvrdili su istražitelji.

Također su ustanovili da mlađi pacijenti više prešućuju bol nego li stariji.

Liječnica Yawn drži da zdravstveni djelatnici trebaju ohrabriti pacijente da govore o kroničnim bolovima.

"Moramo ih uvjeriti da ćemo ih poslušati (...) i da ćemo ih ozbiljno shvatiti" te da "imamo alternativu za lijek protiv 'jake' boli koji bi mogao izazvati nuspojave i potencijalno voditi u ovisnost".

"Mislim da je važno odrediti utječe li kronična bol na rad, na igru, spavanje te ako utječe, pokušati pomoći", kazala je Yawn i zaključila "Također moramo znati kada su to pacijenti sposobni nositi se sami sa svojim bolom te im mi nismo potrebni, no radije bih da imaju povjerenja i obrate nam se ako bol utječe na njihove aktivnosti".

(Hina) xrt ysb

Pročitajte više