Istraživanje javnog mnijenja: Pad rejtinga HDZ-a i predsjednika Mesića

REZULTATI ispitivanja javnog mnijenja, što ga je početkom mjeseca provela agencija Promocija plus pokazuju da slabi podrška birača HDZ-u (0,4 postotna poena), iako ta stranka i dalje uživa uvjerljivo najveću podršku među biračima, a pad rejtinga bilježi i najpopularniji političar predsjednik Stjepan Mesić (za 3,1 postotni poen).

Ispitivanje javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika pokazalo da je postotak građana koji bi na izborima podržali HDZ u posljednjih mjesec dana pao s 32,9 na 31,5 posto.

Na drugom je mjestu SDP, koji uživa podršku 21,2 posto ispitanika, što je također za 0,4 postotna poena manje nego prije mjesec dana.

Na trećem je mjestu HNS, čiji je rejting u posljednjih mjesec dana porastao s 8,5 na 9,9 posto, a slijedi ga HSP sa 7,5 (u odnosu na 6,5 posto).

Rezultati pokazuju i oporavak rejtinga HSS-a, kojega je prije mjesec dana podržavalo 3,3, a sada 4,7 posto građana.

Podrška Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU) pala je s 3,8 na 2,7 posto, a zaustavljen je i pad DC-a, kojega podržava 1,2 (ranije 0,8) posto građana.

Na listi političara koje građani doživljavaju kao "najpozitivnije" prednjači hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, s podrškom 28,3 posto ispitanika (prošli mjesec ga je podržavalo 31,4 posto), a slijedi ga premijer Ivo Sanader (27,4 posto) te predsjednik SDP-a i bivši premijer Ivica Račan (9,7 posto).

Među deset najpopularnijih političara su i dvoje čelnika HNS-a Vesna Pusić i Radimir Čačić, dva HSP-ovca - Tonči Tadić i Anto Đapić, predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, te saborski zastupnik s HSP-ove liste Slaven Letica.

Na listi negativaca i dalje prednjači ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, kojega je u veljači kao najnegativnijeg doživljavalo 16,5, a ovoga mjeseca 25,3 posto ispitanika.

Slijedi ga stranački kolega, predsjednik Sabora Vladimir Šeks (15,3 posto), Ivica Račan (10,8 posto), a među 10 najvećih negativaca su i Ivo Sanader (7,6 posto), Vesna Pusić (5,8 posto), Anto Đapić (5,4 posto), Ivić Pašalić (4,2 posto), Radimir Čačić (3,6 posto), Ljubo Ćesić (2,9 posto) i Slavko Linić (2,7 posto).

Politiku Vlade u potpunosti podržava 15 posto ispitanika, što je pad u odnosu na prije mjesec dana, kad je Vlada uživala punu podršku 18,5 posto ispitanika.

Rad Vlade uglavnom podržava 41,2 posto ispitanika (prije mjesec dana 50,8 posto).

U 17,9 posto slučajeva ispitanici su odgovorili da rad Vlade "niti podržavaju niti ne podržavaju".

Najboljim članom Vlade ispitanici smatraju premijera Sanadera (12,8 posto), potpredsjednicu Jadranku Kosor (12,2 posto), ministra prosvjete Dragana Primorca (11,7 posto)...

2,3 posto ispitanika smatra da su svi članovi Vlade uspješni, a 14,8 posto ispitanika smatra da su svi neuspješni.

Najgorim članovima Vlade ocijenjeni su Andrija Hebrang (41,2 posto), a slijede ga ministar vanjskih poslova Miomir Žužul (6,2 posto), poljoprivrede Petar Čobanković, gospodarstva Branko Vukelić te obrane Berislav Rončević.

Pročitajte više