Istraživanje: Zakonsko reguliranje eutanazije podržava 54 posto Hrvata

REGULIRANJE eutanazije Zakonom o pravima pacijenata podržava 54 posto građana Hrvatske, dok 28 posto smatra da to pitanje ne treba zakonski regulirati, pokazalo je istraživanje Gfk Centra za istraživanje tržišta provedeno u ožujku na 1.000 ispitanika.

Zakonsko reguliranje "ubojstva iz milosrđa" neizlječivo bolesne osobe podržavaju uglavnom mlađi i visoko obrazovani (63 posto), dok su građani stariji od 64 godine to najmanje spremni prihvatiti (samo 37 posto).

Tvrdnju da je "život nešto posebno pa ga nitko nema pravo oduzeti" u potpunosti je podržalo 58 posto građana, ali isto tako 55 posto se u potpunosti slaže s tvrdnjom da "svaki čovjek treba sam odlučiti o svojem životu, pa tako i smrti".

Tvrdnju da eutanazija spada u osnovna ljudska prava i slobode podržalo je 40 posto ispitanika, 33 posto smatra da bi čovjek trebao izdržati patnju do kraja, a 22 posto smatra eutanaziju običnim ubijanjem koje treba zabraniti.

Rezultati istraživanja također pokazuju da je s pojmom eutanazije upoznato 69 posto ispitanika, dok ih 31 posto nikada nije čulo za to.

Poznavanje pojma najveće je među ispitanicima većih gradova, više ili visoke naobrazbe, boljeg socijalnog statusa te od 25 do 34 godina starosti.

Pročitajte više