Italija će u studenom iznijeti završni prijedlog ustavnog sporazuma

TALIJANSKO predsjedništvo EU-a najavilo je u četvrtak u Bruxellesu da do kraja studenoga želi predstaviti cjeloviti prijedlog sporazuma oko budućeg europskog ustava.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka Međuvladine konferencije da Rim želi u "bilateralnim razgovorima" s ostalim partnerima iz EU-a prikupiti sva stajališta i u drugoj polovici studenoga izići s "završnim prijedlogom" s kojim bi se išlo u posljednju rundu pregovora.

Čelnici 15 zemalja članica EU-a i 10 zemalja koje će sljedeće godine postati članicama sastali su se u četvrtak u Bruxellesu na drugom sastanku Međuvladine konferencije (IGC) na razini šefova država ili vlada kako bi pokušali približiti stajališta o budućem europskom ustavu.

Frattini je najavio mogućnost da se čelnici EU još jedanput okupe u studenom na neformalnom sastanku prije završnog summita kojim završava talijansko predsjedništvo u prosincu. Talijanska vlada želi da se na prosinačkom summitu postigne konačni sporazum o ustavnom sporazumu.

Švedski premijer Goeran Persson izjavio je u četvrtak da zbog velikih razlika oko pojedinih institucionalnih rješenja "ne vidi mogućnost" da se sporazum postigne do sredine prosince te da će se o ustavu raspravljati i tijekom irskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine.

Ministar Frattini je priznao da nisu nađena rješenja za pitanja oko kojih je i prije današnjeg skupa bilo najviše razmimoilaženja - sastavu i veličini buduće Europske komisije i načinu odlučivanja u Vijeću Europske unije.

Talijansko predsjedništvo, rekao je Frattini, zauzima se za to da se ne otvara paket rješenja koji je dogovoren unutar Konvencije o budućnosti Europe.

Italija i ostale velike zemlje traže da se ne otvara rasprava o već dogovorenim rješenjima u nacrtu ustava te traže da se u njega unesu samo manje promjene, jer bi se u suprotnom rad Konvencije o budućnosti Europe, koja je 18 mjeseci radila na ustavu, pokazao beskorisnim.

S druge strane, manje zemlje su posebice nezadovoljne rješenjem o veličini i sastavu buduće Europske komisije. Poljska i Španjolska, koje žele imati status "velikih" zemalja, ne žele da se mijenja sustav raspodjele glasova dogovoren u Nici, koji njima daje veću težinu nego što je imaju po demografskom kriteriju.

Čelnici EU-a nastavili su u četvrtak poslije podne summit na kojem će dominirati teme gospodarskog rasta i zajedničke politike prema imigraciji.

Pročitajte više