ITALIJA: KOALICIJSKI PARTNERI PRIJETE NAPUŠTANJEM VLADE

Dvije stranke iz vladajuće talijanske koalicije zaprijetile su u nedjelju napuštanjem vlade ako ministar pravosuđa Roberto Castelli, član Sjeverne lige, ne povuče odluku kojom je zaustavio poreznu istragu protiv premijera Silvija Berlusconija. L

Castelli je, naime, zaustavio zahtjeve suda u Milanu koji zatražio istragu o navodnim poreznim utajama tvrtke Mediaset, koja je u Berlusconijevom vlasništvu, nakon kupovine filmskih prava.

Unija demokršćana (UDC) i Nacionalni savez, dvije stranke iz petočlane vladajuće koalicije, zatražile su da Castelli povuče takvu odluku. Iz istog je razloga talijanska oporba lijevog centra zatražila njegou ostavku.

Castelli bi o svojim potezima trebao u parlamentu govoriti u ponedjeljak ili utorak, ali je sve usamljeniji unutar vladine većine desnog centra i čini se da bi mogao biti "nagovoren" na ostavku. Zahtjevi o istrazi zaustavljeni su Castellijevom odlukom na osnovi njegova tumačenja zakona o imunitetu koji od sudskih procesa štiti pet glavnih državnih dužnosnika (predsjednika republike, premijera, predsjednika Senata, predsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Vrhovnog suda).

(Hina) stom/dj dj

Pročitajte više