Italija o pozitivnom avisu EK za Hrvatsku

Europska komisija(EK) preporučila je u utorak otvaranje službenih pregovora za pristup Hrvatske Europskoj uniji, prenijela je u utorak uveče talijanska agencija ANSA u izvješću iz Bruxellesa o avisu EK glede Hrvatske. L

Kao što je već u ponedjeljak najavila ta najjača talijanska agencija da će avis za Hrvatsku biti pozitivan i da je pozitivna bila i ocjena Haaškoga suda o hrvatskoj suradnji s Tribunalom, tako se i sada ističe da je analiza EK u političkom dijelu zaključila kako je Hrvatska "učinkovita demokracija sa stabilnim institucijama koje jamče pravnu državu i u kojoj se ne nailazi na posebne probleme glede štovanja ljudskih prava".

To je odlična politička ocjena za Zagreb, a glede hrvatskog gospodarstva, po mišljenju stručnjaka iz Bruxellesa, ono se može smatrati "učinkovitom tržišnom ekonomijom, sposobnom da se u srednjem razdoblju odupre konkurentskim pritiscima i snazi tržišta Europske unije", prenosi ANSA.

Bruxelles je cjelovito analizirao stanje u Hrvatskoj, piše ANSA i upozorava da se Hrvatska mora suočiti i s nekim obvezama poput usuglašavanja domaćeg zakonodavstva s onim u EU i jamčiti primjenu zakona.

Talijanska agencija procjenjuje da bi pregovori za ulazak Hrvatske u EU mogli potrajati između tri i pet godina, te da bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom najranije 2008. godine.

(Hina)xst ybs

Pročitajte više