Ivica Puljak: U Splitu ima dovoljno crkava

Foto: Facebook/Pametno

IVICA PULJAK, jedan od čelnika stranke Pametno, oglasio se o izgradnji nove crkve u Splitu.

"Grad Split je odlučio dati svoju parcelu za gradnju crkve u kvartu Split 3. Meni se čini da u Splitu ima dosta crkava, jedna čak samo par stotina metara udaljena od ove koja bi se gradila. Umjesto toga bi se puno drugih stvari moglo sagraditi. Na pamet mi padaju neke tipa "Znanstveni centar za djecu", "Znanstveni park", "Futuristički park", "Futuristički centar za djecu" ... danas sam u znanstveno-futurističkom filmu", napisao je Puljak



Stranka Pametno najavila je da će u srijedu u 18 sati organizirati zbor građana u kotaru Splitu 3.
"Umjesto gledanja predstave o gradnji nove crkve, Pametno poziva građane da reagiraju i svojim primjedbama traže novi park, vrtić, veću tržnicu", navodi stanka Pametno u priopćenju.

Kako se ističe u priopćenju te stranke, u danima kad Splitu visi omča nad glavom "zbog spora banaka i grada oko velebne Spaladium Arene i danima kad se loše stanje u Prometu rješava s dva polovna autobusa, najnovija predstava je izgradnja crkve u kotaru Split 3".

"Pozicije su već poznate, HDZ i SDP opet su na svojem omiljenom terenu na kojem jedni brane tekovine revolucije, a drugi majku Crkvu. Malo se priča o razvoju grada i potrebama građana koje grad treba riješiti", ističu iz stranke Pametno.

I SDP protiv izgradnje još jedne crkve

SDP gradskog kotara Split 3 priopćio je kako se protivi izgradnji crkve u toj četvrti u blizini raskrižja Ulice Brune Bušića i Poljičke ceste, a stranka Pametno najavila je za srijedu u toj četvrti zbor građana na kojem će se o tom raspravljati.

"Protivimo se gradnji crkve na toj lokaciji, koja je u gradskom vlasništvu, s obzirom na to da se šetnjom samo 400 metara dalje može doći do franjevačkog klerikata fra Ante Antića", navodi se u priopćenju koje je potpisala koordinatorica SDP-a za gradski kotar Split 3 Sara Paligorić.

Podsjeća se kako izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja (DPU) sjeveroistočno od raskrižja Ulice Brune Bušića i Poljičke ceste predviđaju, između ostalog, kako je navedeno, i gradnju crkve, doduše u nešto manjem opsegu nego što je predviđeno.

"Tražimo da se iz DPU-a i GPU-a (Generalni urbanistički plan) za tu lokaciju isključi vjerska namjena, te da ostane tržnica kao gospodarska poslovna namjena, koja je nužna za kvalitetniju svakodnevicu u našem kvartu", poručili su iz SDP-a gradskog kotara Split 3. Također ističu kako treba povećati zelene površine i garažna parkirališna mjesta te podsjećaju kako je u Splitu "tijekom zadnjih dvadesetak godina izgrađeno 13 crkava i samo jedna škola".

Pročitajte više