Iz Europola nestali tajni dokumenti: "Ovo je ozbiljan incident"

Foto: Profimedia

Više vrlo osjetljivih dokumenata koji su sadržavali osobne podatke visokih policijskih dužnosnika nestalo je prošlog ljeta iz sjedišta Europola u Haagu, gdje su trebali biti pod ključem.

U europskoj policijskoj agenciji i dalje nemaju pojma tko ih je uzeo. Prema internoj bilješci agencije, u koju je Politico imao uvid, te razgovorima sa sadašnjim i bivšim osobljem, tiskani osobni dosjei izvršne direktorice Europola Catherine De Bolle i drugih visokih dužnosnika nestali su prije rujna.

"Dana 6. rujna 2023. Direkcija Europola je obaviještena da su nestali osobni papirnati dosjei nekoliko pripadnika osoblja Europola", stoji u poruci. Kada su službenici provjerili sve dokumente agencije, otkrili su da "nedostaje još dokumenata", stoji u bilješci.

"Ozbiljan incident"

O incidentu se razgovaralo u agenciji sa sjedištem u Haagu, a osoblje je razmjenjivalo bilješke o tome kako su dosjei nestali te je pokušavalo shvatiti kako se središnje europsko policijsko tijelo uvalilo u takvu zbrku.

"S obzirom na ulogu Europola kao tijela za provođenje zakona, nestanak osobnih dosjea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja sigurnosti i tajnosti osobnih podataka", navodi se u bilješci koja je objavljena u internom komunikacijskom sustavu 18. rujna.

Europol je jedna od najvećih agencija Europske unije. Koordinira velike međunarodne istrage i operacije s nacionalnim policijskim vlastima i partnerima poput Interpola i FBI-a Sjedinjenih Država.

Dio dokumenata pronađen na javnom mjestu

Politico je razgovarao s četiri sadašnja i bivša dužnosnika Europola koji su upoznati s incidentom. Neki od izgubljenih dosjea ponovno su se pojavili kada ih je građanin pronašao na javnom mjestu u Haagu i donio ih u lokalnu policijsku postaju, rekla su četiri dužnosnika.

Nije odmah bilo jasno koliko dugo su nestali ni zašto su odneseni iz ustanove, rekli su.

Odgovarajući na pitanja Politica, glasnogovornik haške policije Steven van Santen rekao je: "Haška policija bila je uključena u neke aktivnosti povezane s aktivnom internom istragom Europola."

Što je nestalo?

Dokumenti koji su nestali bili su osobni dosjei izvršne direktorice Europola De Bolle i trojice njezinih zamjenika Jürgena Ebnera, Andreia Lințǎa i Jean-Philippea Lecouffea, rekla su trojica od četiri dužnosnika.

Osobni dosjei odjela za ljudske resurse (HR) mogu sadržavati informacije o prijavi za posao, obuci, datumima rođenja, bračnom statusu, uzdržavanim osobama, trenutnoj adresi i druge informacije koje pohranjuje HR, rekao je jedan od dužnosnika.

Nakon incidenta suspendiran je voditelj odjela za ljudske resurse u agenciji Massimiliano Bettin, rekla su četvorica dužnosnika.

Šef HR-a u Europolu traži novi posao

U internoj bilješci Europola stoji da, "s tim u vezi, voditelj odjela za ljudske resurse (Bettin, op.a.) neće biti dostupan do daljnjega" i da će "voditelj odjela administracije osigurati kontinuitet upravljanja odjelom za ljudske resurse".

E-mail koji je Politico poslao na Bettinovu adresu u Europolu zaprimio je tek automatski odgovor, u kojem stoji: "Hvala na poruci, nisam dostupan. Nemam pristup svom mailu." Bettinova stranica na LinkedInu navodi da "aktivno traži" novi posao.

U izjavi za Politico Bettin je rekao da ne može komentirati slučaj.

Dokumenti bili u sefu

Europolovi osjetljivi HR dokumenti bili su zaključani u sefu, u prostoriji u koju pristup ima samo osoblje, rekao je jedan od dužnosnika upoznat s procedurama Europola. Nije jasno kako su dokumenti nestali.

Bettin, koji je služio kao jedan od čelnih ljudi talijanske policije, bio je šef ljudskih resursa u Europolu od 2016. Agencija ima ukupno više od 1400 zaposlenika. Jedna je teorija da su dosjei mogli biti uzeti kako bi se naštetilo Bettinu u kontekstu unutarnjih sukoba u agenciji, rekli su dužnosnici.

Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) također je obaviješten o incidentu, kao i članovi osoblja čiji su dosjei nestali, navodi se u internoj bilješci. 

Pročitajte više