Iz Haaga stiže istražna dokumentacija protiv Glavaša

IZ DRŽAVNIH izvora potvrđeno je da Haag s hrvatskim pravosuđem istražuje ubojstva osječkih Srba. Branimir Glavaš, nakon što ga je razljutila izjava Vladimira Šeksa, najavio je "rat do istrebljenja" svima koji mu podmeću.

Naime, Šeks je u HTV-ovoj emisiji Fokus izjavio da je u Osijeku bio samo od 3. kolovoza do sredine rujna 91., dok su pod nerazjašnjenim okolnostima likvidirani građani srpske nacionalnosti. Ta Šeksova tvrdnja jako je razljutila Glavaša koji je zaključio da se "psiha njegova bivšeg prijatelja u posljednje vrijeme promijenila", te da ne zna zbog čega se "srami svoga sudjelovanja u Domovinskome ratu".

Večernjem listu visoki državni izvori potvrdili su da su utemeljena nagađanja kako će u dogledno vrijeme Haag ustupiti hrvatskom pravosuđu, među ostalim, i istražnu dokumentaciju o osječkim ubojstvima za koja se sumnjiči Glavaš.

"Neka slobodno pošalju što imaju. U tome nema ničega"- reagirao je Glavaš. On je jučer sazvao konferenciju za novinare da bi, kako je rekao, "na plastičan način prikazao kako se to radi, organizira i montira" kada se nekoga želi kompromitirati. Glavaš je novinarima podijelio preslike zapisnika izjave izvjesnog Josipa Uglika. Izjava se odnosi na ratne zločine u Paulin Dvoru koju je Ugljika dao Državnom odvjetništvu u kolovozu 2003. godine, a, kako tvrdi Glavaš, svjedok je imao zadatak da ga uplete u cijeli slučaj i politički kompromitira.

Branimir Glavaš tvrdi da protiv njega nema svjedoka za ratne zločine, i to ne zato "jer sam radio na takav način da ih nema, nego jer nema razloga da oni postoje".

Krunislav Olujić, koji je od veljače 1991. do kolovoza 1992. bio okružni javni tužitelj u Osijeku, nadležan za cijelu Slavoniju, kaže da Državno odvjetništvo posjeduje polaznu osnovu za kažnjavanje osječkih likvidacija 1991. i 1992. godine. Olujić tvrdi da je okružno javno tužiteljstvo u njegovu mandatu uredno obrađivalo sve te slučajeve.

Olujić je za Novi list rekao da je odvjetništvo imalo saznanja o ubojstvima, naročito o leševima pronađenim u Dravi, jer su gotovo postali javna stvar. Kako su poduzimali sva zakonska ovlaštenja, danas u osječkom državnom odvjetništvu postoje uredni tragovi o svim kaznenim djelima.

"Subjektivni, kuloarski osjećaj bio je da nije Glavaš odgovoran za njih, nego da počinitelje treba tražiti u MUP-u ili odmetnutim dijelovima MUP-a" - kazao je Olujić. Ističe da je problem što onda, kao i danas, nema političke volje da se ta ubojstva rasvijetle.

Bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić ne dijeli mišljenje aktualnog gradonačelnika Osijeka Ante Đapića koji tvrdi da državni vrh vodi kampanju protiv nove osječke vlasti. Smatra da se radi o stvarnoj želji da se svaka tamna mrlja iz nedavne prošlosti očisti i na pravi način procesuira.

"Ja ništa ne prejudiciram, nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže, ali ovo su stvari koje se ne smiju gurnuti pod tepih. Ovo je samo loša koincidencija, loš tajming, ali nema demokracije i nema budućnosti Hrvatske bez rješavanja i procesuiranja ovakvih slučajeva" - izjavio je Kramarić za Slobodnu Dalmaciju.

Tijekom Domovinskog rata Kramarić je imao informacija o zločinima, te ih je prosljeđivao onima koji su trebali reagirati. Nažalost, povratnih informacija od tih institucija, kaže, nije bilo i to je problem. Vjeruje da je onda na snazi bila neka drugačija politika te se očito smatralo da sama činjenica da je u Osijeku rat, ostavlja rješavanje tih stvari za neka mirnija vremena.

Pročitajte više