Iz hotela na Tenerifeu pušteno 45 gostiju, u izolaciji je njih još oko 700

Foto: EPA

NAJMANJE 45 gostiju napustilo je danas hotel na Tenerifeu koji je bio pretvoren u karantenu zbog koronavirusa i u kojem je u izolaciji još oko 700 turista, a u cijeloj Španjolskoj je broj zaraženih narastao na 33.

Prošli su tjedan lokalne vlasti odredile karantenu za goste hotela

Prošli tjedan jedan talijanski liječnik iz sjeverne pokrajine Lombardije bio se dobrovoljno podvrgnuo testiranju tijekom odmora ondje i pošto mu je bio dijagnosticiran koronavirus, lokalne su vlasti odredile 14 dana dugu karantenu za oko 1000 gostiju.

Jučer je hotel napustilo 130 gostiju, većinom Španjolaca, a do nedjelje bi ga trebali napustiti svi stranci.

"Odlazit će sukladno odgovorima svojih konzulata i letovima“, rekla je Teresa Cruz, glasnogovornica zdravstvene službe Kanarskih otoka.

Koronavirus je dijagnosticiran kod četvero talijanskih turista

Koronavirus je dijagnosticiran kod četvero talijanskih turista, uključujući suprugu oboljelog liječnika. Nakon toga nije otkriven nijedan novi slučaj. Španjolska sada mora stupiti u kontakt s vladama preostalih turista kako bi uspostavile protokol kontrole za povratak gostiju u njihove domovine. Do 10. ožujka bi trebale ostati samo osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim Talijanima. One su izolirane u svojim sobama.

Gosti bez simptoma mogu se slobodno kretati, ali uz zaštitne maske

Cruz je rekla da je atmosfera u hotelu normalna.

Gosti bez simptoma mogu se slobodno kretati, ali uz zaštitne maske. Moraju stalno prati ruke i mjeriti temperaturu dva puta dnevno.

U Španjolskoj su 33 osobe zaražene koronavirusom

U Španjolskoj je ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa narastao danas na 33. Većina je povezana s Italijom, zemljom u kojoj se nalazi najgore žarište u Europi i u kojoj je umrla 21 osoba.

Jedna od zaraženih osoba je i sportski novinar iz Valencije koji je nedavno boravio u Milanu izvještavajući s nogometne utakmice Atalante i Valencije. Španjolski prvoligaš Valencia objavio je danas da će otkazati sve događaje osim utakmica, uključujući konferencije za medije, "koji predstavljaju rizik za igrače, trenere i osoblje kluba“.

Koronavirus se može proširiti kapljicama prilikom kašljanja, zijevanja i disanja, a također se mogu kontaminirati površine poput kvaka vratiju.

Nogometni  El Clásico neće biti otkazan

U nedjelju se na madridskom stadionu Santiago Bernabéu igra nogometna utakmica između Real Madrida i Barcelone, jedan od najgledanijih sportskih događaja na svijetu poznat pod nazivom El Clásico.

 "Nismo razmišljali o otkazivanju El Clásica ni drugih utakmica. Od nedjelje u La Ligi imamo komisiju nazvanu 'Koronavirus' koja prati tu temu. Izradili smo plan djelovanja za različite gradove u slučaju eventualnog igranja pred zatvorenim tribinama. No u Madridu takve situacije uopće nema“, rekao je Javier Tebas, predsjednik La Lige.

Pročitajte više